Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograaf Irving Penn (92) overleden

Topfotograaf Irving Penn is woensdag op 92-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Manhattan. Penn was bekend door zijn portret- en modefotografie voor Vogue magazine. Hij maakte ook stillevens.

Hij was een van de eerste fotografen die zijn modellen voor een simpele grijze of witte achtergrond liet poseren. Zijn foto's, herkenbaar aan de helderheid, compositie en een speciaal gebruik van licht, waren zijn tijd soms ver vooruit. Een serie naaktfoto's reeds in 1949-1950 gemaakt was werd pas in 1980 tentoongesteld.

foto: Irving Penn © BrunoPress/Alpha Press / Brunopress

Photo Supplied by Alpha Press 068681 11/03/08 Photographs for Auction from the collection of Gert Elfering at Christie's in New York City. - Irving Penn, Kate Moss photograph, New York 1996, estimate auction value, $30,000 - 40,000.

Vele beroemdheden waaronder Miles Davis, Pablo Picasso, Marlène Dietrich en Alfred Hitchcock hebben voor Penn geposeerd. Penn fotografeerde tot aan zijn dood.

In 1958 werd hij een van "The World’s 10 Greatest Photographers" genoemd in een poll opgezet door Popular Photography Magazine.

"A good photograph is one that communicate a fact, touches the heart, leaves the viewer a changed person for having seen it. It is, in a word, effective." - Irving Penn.

Vele boeken staan op zijn naam, waaronder de meest recente A Notebook at Random met daarin een grote selectie van zijn foto's, tekeningen en documenten over zijn manier van werken.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: