Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

De iPhone 13: een flinke camera update

De iPhone 13 Pro: een flinke camera update

Het perfecte plaatje schieten? Je kunt met de iPhone 13 Pro in een handomdraai de meest Instagram-waardige foto’s maken. Fotografie heeft een ongekende vlucht genomen door de mobiele telefoons, tablets en camera’s. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar lang geleden kon er geen tweede exemplaar worden gedrukt van een unieke foto en waren kleurenfoto’s een zeldzaam fenomeen.

Na de digitale spiegelreflexcamera kwamen al gauw de digitale smartphone camera's op de markt. De smartphones van Apple zijn niet meer weg te denken. De nieuwe telefoon staat bekend om zijn prachtige foto’s, maar wat kan je nog meer allemaal verwachten van de nieuwe iPhone? 

Gebruiksgemak en formaat

De iPhone 13 Pro heeft een kleinere notch (de inkeping bovenin het scherm) waarin de sensoren voor face-ID, de selfiecamera en de microfoon zitten, en het 6,1-inch beeldscherm is een OLED XDR Retina display. Het formaat blijft ideaal. De iPhone past gemakkelijk in je broekzak, door het smalle en platte formaat. Het primaire doel van de smartphone is om snel in contact te zijn via telefoon, e-mail en social media. Daarom past deze ook makkelijk in je hand.

Traditionele camera’s gaan over het algemeen langer mee dan de smartphone, omdat de digitale camera voor één doel is gemaakt. Mobiele telefoons gaan ongeveer twee jaar mee, de levensduur van een digitale camera is wel tien jaar. De smartphone heeft naast de camerafunctie nog vele andere functies, zoals navigatie, bellen, surfen en appen.

... grotere sensoren, een grotere lensmaat en snellere diafragma's ...

En een smartphone is gebruiksvriendelijker; waar je ook bent, je kunt alle momenten heel snel vastleggen. iPhones beschikken over snelkoppelingen waarmee je snel naar je camera kan navigeren. Ook zorgt de nieuwe A15 chip voor nog meer snelheid dan de reeds supersnelle A14 chip van de iPhone 12.

Batterijen en opladen

Batterijen van smartphones gaan echter ook steeds langer mee dan die van digitale camera’s. De batterij van de iPhone Pro 13 heeft bijvoorbeeld een uitstekende accuduur. Als je de iPhone 13 Pro koopt, belooft Apple je een anderhalf uur langere accuduur dan bij zijn voorganger, de iPhone 12 Pro. Ook is de verwachting dat door de verbeterde kwaliteit de accu van de 13 PRO langer dan de gebruikelijke twee jaar mee zal gaan, zodat je overdag nog steeds niet hoeft op te laden.

Hoewel het opladen van de telefoon langzamer gaat dan bij de meeste andere smartphones, zal dit de langere levensduur van de batterij ten goede komen.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit hangt grotendeels af van de grootte van de beeldsensor. De kans op ruis wordt verkleint door het gebruik van een beeldsensor met een groot aantal pixels, bijvoorbeeld wanneer je fotografeert bij weinig licht. Hoe verder je in moet zoomen, des te groter is het kwaliteitsverlies van de foto.
Snelheid speelt ook een rol bij de kwaliteit van je foto. Bij een actiefoto heb je te maken met snelle bewegingen, waardoor je foto vaak niet scherp genoeg is. Maar ook handtrillingen kunnen voor onscherpe foto’s zorgen. 

De grotere sensoren, de grotere lensmaat en snellere diafragma's van de iPhone 13 Pro betekenen een aanzienlijk grotere cameramodule in vergelijking met de iPhone 12 Pro van vorig jaar. Met de telelens kun je nu bovendien drie keer optisch inzoomen in plaats van twee keer.

Ook is het nu mogelijk om voor een macrofoto het te fotograferen object tot twee centimeter afstand te benaderen.

De verbeterde smartphones hebben genoeg features om foto’s scherp te krijgen. Zo heeft de iPhone 13 Pro een nachtmodus op alle camera’s. Hoewel het beeld natuurlijk enigszins vervormt met een wijde lens, zorgen de camerasensoren van de ultragroothoeklens van de iPhone 13 Pro voor verbluffende goede foto’s in de nacht. Nachtfotografie met de iPhone wordt zo weer een heel stuk gemakkelijker. Voor het fotograferen van een sterrenhemel kun je met een sluitertijd van tien seconden werken en als je je handen goed stil kan houden corrigeert de iPhone alles voor je. Bij het kopen van een iPhone 13 Pro profiteer je van deze uitgebreide camerafuncties.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: