Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Archief fotograaf Cor Jaring naar Stadsarchief

Eén van Amsterdams bekendste fotografen, Cor Jaring, draagt zijn archief over aan het Stadsarchief Amsterdam. Jaring is onder meer bekend om zijn foto’s van de Amsterdamse haven. Bovendien fotografeerde hij, als mede-oprichter van Provo, deze beweging van binnenuit.

Hij maakte iconische beelden van de anti-rook happenings bij het Lieverdje, de vrijplaats Ruigoord en de rookbom bij het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. Jaring is een ras Mokummer, geboren op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam en jarenlang werkzaam in de havens.

foto: Cor Jaring – Stadsarchief Amsterdam

In zijn diensttijd kwam Jaring in aanraking met de fotografie. Toen hij later in de havens werkte als walmatroos en nachtwacht maakte hij daar portretten van havenarbeiders, foto’s waarmee hij later grote bekendheid zou verwerven.

Hij trad op als hoffotograaf van de anarcho-ludieke beweging Provo wat hem dé fotograaf maakte van die typerende jaren van protest en vernieuwing.

De foto’s van de rookbommen en vertwijfelde agenten tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus verkocht hij aan het gerenommeerde Paris Match. Het betekende het begin van zijn internationale roem.

Die roem groeide toen hij in 1967 Phil Bloom fotografeerde en in 1969 John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton Hotel. Jaring maakte veel buitenlandse reizen waar hij vooral het dagelijks leven vastlegde.

Een goede foto is volgens Jaring een foto die de tijd overleeft: “De tijdgeest, als de tijd eroverheen is gegaan en je vindt het nog steeds goed. Dan pas is het een goeie foto.”

De foto’s van Jaring zijn bekroond met diverse prijzen waaronder de eerste prijs World Press Photo 1975 en in datzelfde jaar de Fotoprijs van de Stad Amsterdam. In 2002 werd Jaring door de Gemeente Amsterdam onderscheiden met de Frans Banninck Cocq penning wegens grote verdiensten voor de fotografie in Amsterdam.

Hij is tevens ere-burger van de stad Amsterdam. Van het werk van Jaring zijn een aantal boeken verschenen bij onder meer de Arbeiderspers en Nieuw Amsterdam.

Het Stadsarchief Amsterdam is verheugd het werk van Cor Jaring toe te kunnen voegen aan de bestaande reeks archieven van bekende fotografen. Jacob Olie, George Hendrik Breitner, Pieter Oosterhuis en Bernard Eilers zijn een aantal van de fotografen waarvan het Stadsarchief het fotoarchief beheert.

Daarnaast werkt het Stadsarchief intensief samen met het Maria Austria Instituut, waar de fotoarchieven worden beheerd van onder meer Sem Presser, Paul Huf, Bert Nienhuis en Wim van der Linden.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: