Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Apple exposeert de tien beste iPhone foto’s

Fotografen van over de hele wereld hebben hun beste foto’s ingestuurd voor de Shot on iPhone-fotowedstrijd. De tien winnende foto’s zijn binnenkort te bewonderen op billboards in diverse steden, in Apple Stores en op internet. Die zijn met verschillende iPhone-modellen gemaakt, variërend van iPhone Xs Max tot iPhone 7, en geven een goed beeld van de iPhone-camerakwaliteit.

De winnaars zijn afkomstig uit onder meer Singapore, Duitsland, Wit-Rusland, Israël en de VS, waaruit blijkt dat mensen van over de hele wereld aan deze wedstrijd hebben meegedaan.

De leden van onze internationale jury – Pete Souza, Austin Mann, Annet de Graaf, Luísa Dörr, Chen Man, Phil Schiller, Kaiann Drance, Brooks Kraft, Sebastien Marineau-Mes, Jon McCormack en Arem Duplessis – vertellen waarom ze juist deze foto’s zo bijzonder vonden.

Shot on iPhone-wedstrijd – De winnaars

foto van een gekleurd flatgebouw met een plein ervoor met een volleybalkorf
IG: @justphotons

Alex Jiang (US), iPhone XS Max

Chen Man: “De kleuren op deze foto zijn prachtig en de compositie vertelt een verhaal. Als je inzoomt, zie je allerlei onverwachte details. De basketbalring in het midden zorgt voor een extra verhaallijn.”

Annet de Graaf: “Het verhalende element van architectuur. Achter de façade van een doorsnee appartementencomplex in een onbekende stad gaan tal van levens schuil. Levendige kleuren ook, en een perfecte compositie met dat basketbalbord in het midden! Heel goed gezien.”

foto van een wasbeer door een holle boomstam gefotografeerd
IG: @blakemarvin

Blake Marvin (VS), iPhone XS Max

Austin Mann: “Bij deze foto kwam veel geduld en een perfecte timing kijken … dankzij de ontbrekende sluitervertraging op iPhone en de Slimme HDR-feature zien we zowel de ogen van de wasbeer als de schaduwen aan de binnenkant van de holle boomstam… iets wat eerder bijna niet te doen was geweest met alleen natuurlijk licht.”

Phil Schiller: “Die blik van deze crimineel aangelegde wasbeer is goud waard! Hij lijkt te zeggen “als je je nu langzaam omdraait en wegloopt, gebeuren er geen ongelukken.” De keuze voor zwart-wit, de scherpgestelde wasbeer en de binnenkant van die holle boomstam zorgen voor een prachtig beeld van dit bijzondere moment.”

foto van een gebouw weerspiegeld in een plas water
IG: @darrensohphoto

Darren Soh (Singapore), iPhone XS Max

Phil Schiller: “Een weerspiegeling die eruitziet als een schilderij. Hier komen twee werelden samen. Je vraagt je meteen af waar deze foto is genomen en vooral ook hoe. De vogel in de hoek is het enige teken van leven in deze verder totaal surrealistische compositie.”

Chen Man: “De vervorming en een weerspiegeling onder een rare hoek bezorgen je als kijker een heel apart gevoel.”

foto van een net van een tennisbaan met de baan eronder liggend waar een scheur in te zien is
IG: @yarosh.nikita_

Nikita Yarosh (Wit-Rusland), iPhone 7

Austin Mann: “Ik ben helemaal weg van de bereikbaarheid van dit beeld: je hoeft helemaal niet naar IJsland om iets moois vast te leggen, want dat is gewoon overal om je heen. Zoals de lijnen elkaar kruisen, de levendige kleur, het oude gecombineerd met het nieuwe … gewoon een geweldige foto.”

Luísa Dörr: “Ik vind de eenvoud van deze foto heel mooi. De compositie, het licht, de details ... alles ziet er goed uit. Totdat je oog op dat ene afwijkende lijntje valt. Ik vroeg me meteen af wat er was gebeurd, waar dit is, wie hier is geweest. Voor mij is een foto pas goed als die niet alleen een sterk of mooi beeld bevat, maar je ook aan het denken zet en vervolgens in je hoofd blijft zitten.”

foto van een hartvormige plas op asfalt waarin je een persoon weerspiegeld ziet lopen
IG: @dinalf

Dina Alfasi (Israël), iPhone X

Sebastien Marineau-Mes: “Gewoon prachtig, die hartvormige plas water rondom de perzoon. Je krijgt een glimp van de wereld te zien op het moment dat de persoon in beeld komt.”

Brooks Kraft: “Een uniek perspectief en een nieuwe invalshoek voor een onderwerp dat je veel ziet: de weerspiegeling. Ik vind het vooral leuk dat je meteen ziet wat het onderwerp is, maar niet hoe de foto is gemaakt. De plas heeft de vorm van een hart en zorgt voor een mooie symmetrie rond de persoon. Deze foto is mogelijk dankzij de scherptediepte die iPhone in de gewone fotomodus produceert. Met een digitale spiegelreflexcamera zou het lastig zijn geweest om alles scherp te krijgen.”

foto van een klein meisje met roodzwart geblokte winterjas die op omhoog kijkt en op de achtergrond een berg en bossen en blauwe lucht
IG: @liz.scarrott

Elizabeth Scarrott (VS), iPhone 8 Plus

Brooks Kraft: “Een portret dat de verwondering van een kind in een prachtige setting laat ziet. Een schitterende compositie die zowel het karakter van het meisje als haar waarneming van de omgeving laat zien.”

Pete Souza: “Een mooi portret en goed gebruikgemaakt van de achtergrond om meer context te geven. Het kindergezicht is perfect gepositioneerd, waardoor de achtergrond totaal niet afleidt. En de setting komt me heel bekend voor: ik heb waarschijnlijk op precies dezelfde plek gestaan. Maar ondanks dat ik tal van foto’s vanaf deze plek heb gezien, heb ik dit beeld nog niet eerder onder ogen gehad.”

foto van waterdruppels op een ruit met allemaal kleuren erachter
IG: @andrewgriswold

Andrew Griswold (VS), iPhone XS

Jon McCormack: “Dit beeld is heel goed doordacht en uitstekend uitgevoerd. Het patroon op de achtergrond houdt alles bij elkaar en de herhaling ervan in de waterdruppels maakt het beeld spannend. Het creatieve gebruik van de scherptediepte is hier van heel hoog niveau.”  

Sebastien Marineau-Mes: “Een unieke compositie en een uniek kleurenpalet, waarbij de sterke punten van iPhone Xs volledig zijn benut. Het achtergrondpatroon spreekt me enorm aan, omdat het op een andere, vervormde manier terugkomt in de waterdruppels. Ik merk dat ik erachter probeer te komen waar ik precies naar kijk en wat voor patroon het is.”

zwartwit foto van een berglandschap met heuvel, schuur en bomen en donkere wolkenlucht
IG: @bernardantolin

Bernard Antolin (VS), iPhone XS

MaxKaiann Drance: “Dit lijkt een heel eenvoudige landschapsfoto, maar de prima keuze voor zwart-wit geeft er een heel andere lading aan. Daardoor komt het dramatische contrast tussen de wolken en het landschap veel beter tot zijn recht.

foto van een oud gebergte in oranjebruine kleuren
IG: @adidarmawan

LieAdi Darmawan (VS), iPhone XS

Luísa Dörr: “Voor mij heeft dit landschap veel weg van een portret van een ouder iemand. De lijnen van het berglandschap doen me denken aan een gerimpeld gezicht. Mensen tekenen al heel lang portretten en landschappen. Die hangen op de een of andere manier samen met iets in ons onderbewuste en daarom spreekt deze foto me zo aan: er zit een element in dat ik niet kan verklaren.”

foto van een weide met struikjes en bomen en wolkjes in blauwe lucht
IG: @yungbrioche

Robert Glaser (Duitsland), iPhone 7

Kaiann Drance zegt: "Fantastisch dynamisch bereik. Er is detail op de foto in de weide, bomen en wolken. Mooie diepe lucht en aangename kleur in het algemeen.”

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: