Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Antoine Claudet: fotografiepionier

Antoine François Jean Claudet (1797 - 1867) staat te boek als een Franse kunstenaar, glashandelaar en één van de eerste commerciële fotografen ooit. Als student van Louis Daguerre geldt hij bovendien als een pionier in het produceren van daguerreotypiebeelden.

De betekenis van Claudet, die een groot deel van zijn leven in Londen woont, voor de ontwikkeling van de fotografie is buitengewoon geweest. Zo verbetert hij het belichtingsproces door te experimenteren met chloor (in plaats van broom), met als resultaat een kortere belichtingstijd. Ook de uitvinding van de rode-donkere-kamerverlichting wordt aan Claudet toegeschreven, evenals de illusie van beweging door een reeks van foto’s te creëren, die onderling nauwelijks van elkaar verschillen. Verder is hij de eerste die tijdens het fotograferen vertrouwt op een geschilderde achtergrond.

In 1845 koopt Claudet een lens die ontworpen is door Josef Max Petzval en zestien keer sneller is dan de tot dan toe gebruikte lenzen. Behalve met korte belichtingstijden (ca. vijftien seconden), is Claudet daardoor ook in staat foto’s met een grotere formaat te realiseren. Zes jaar later, halverwege 1851, bouwt hij in Londen de Temple of Photography, en concentreert hij zich op stereoscopische fotografie. Deze belangstelling resulteert in een opvouwbare stereoscoop en een stereokijker waarmee de veelvuldig onderscheiden Claudet opeenvolgend tot honderd stereobeelden kan bekijken.

In 1867, nog geen maand na zijn dood, verwoest een brand de Temple of Photography en gaat een groot deel van Claudets waardevolle fotografische schatten in vlammen op.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: