Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Annie Leibovitz. The Early Years. 1970–1983

Annie Leibovitz. The Early Years. 1970–1983
foto: Annie Leibovitz. The Early Years. 1970–1983

Annie Leibovitz. The Early Years. 1970–1983 is een zorgvuldig en persoonlijk samengestelde collectie en geeft een levendig verslag van zowel de ontwikkeling van Leibovitz als kunstenaar als van een cruciaal tijdperk.

Annie Leibovitz begon te werken als fotograaf in het begin van de jaren zeventig, een turbulente en hectische tijd in Amerika. In die tijd waren de mogelijkheden binnen de fotojournalistiek nog niet heel strikt, dus kon zij nog beelden schieten in situaties die tegenwoordig ontoegankelijker zouden zijn.

Haar portretten van politici, artiesten, atleten, zakenmensen en royalty's vormen een overzicht van onze geschiedenis, verankerd in ons collectieve bewustzijn door zowel de eigenheid van hun onderwerpen als de onnavolgbare stijl van Leibovitz.

foto: Annie Leibovitz. The Early Years. 1970–1983 - Andy Warhol en Diana Vreeland, New York City, 1976

Dit boek is de catalogus van haar expositie in 2017 bij de LUMA Foundation in Arles, Frankrijk. Annie Leibovitz: The Early Years, 1970–1983 keert terug naar de oorsprong van Leibovitz.

Het begint met een moment van artistieke openbaring: een spontaan shot tijdens haar studie aan het San Francisco Art Institute, waardoor Leibovitz besloot van schilderkunst naar fotografie over te stappen.

Leibovitz' reportage-achtige fotoverhalen voor Rolling Stone, waar ze begon te werken toen ze nog studeerde, leggen onstuimige politieke, culturele en tegenculturele ontwikkelingen vast, zoals de protesten in de Vietnamoorlog, de lancering van Apollo 17, de presidentiële campagne van 1972, het ontslag van Richard Nixon in 1974 en de Rolling Stones op tournee in 1975.

foto: Annie Leibovitz. The Early Years. 1970–1983 - Rolling Stones tour, Jacksonville, Florida 1975

Leibovitz won het vertrouwen van prominenten en beroemdheden, en de pagina's van het boek worden gevuld met vele bekende gezichten, waaronder Muhammad Ali, Mick Jagger, Keith Richards, Ken Kesey, Patti Smith, Bruce Springsteen, Joan Didion en Debbie Harry, evenals John Lennon en Yoko Ono, gevangen in hun nu iconische omhelzing, slechts enkele uren voordat Lennon werd vermoord.

Door het hele boek heen zijn de portretten en reportages gekoppeld aan afbeeldingen van auto's, autorijden en zelfs een serie over snelwegpatrouilles in Californië. In veel opzichten is het dus ook een vrolijke verzameling van foto's van het leven op de weg - de hectiek, de toevallige ontmoetingen, de meditatieve mogelijkheden.

En met de hoeveelheid aan historische beelden is het ook een ode aan vroeger en aan een jonge fotograaf verstrikt in een cultuur die zelf in transitie was.

foto: Annie Leibovitz. The Early Years. 1970–1983 - American soldiers and Mary, Queen of the Negritos, Clark Air Base, The Philippines, 1968

Annie Leibovitz is een van de meest invloedrijke fotografen van onze tijd. Ze begon te werken als fotojournalist voor Rolling Stone in 1970 toen ze nog studeerde aan het San Francisco Art Institute. In 1983, toen ze Rolling Stone verliet voor een nieuw leven bij Vanity Fair, was ze al nauw vereenzelvigd met de conceptuele, theatrale stijl die haar kenmerkend is.

In de daaropvolgende decennia heeft ze bij Vanity Fair en Vogue en in onafhankelijke projecten gewerkt in vele fotografische genres en een groot oeuvre ontwikkeld met portretten van acteurs, regisseurs, schrijvers, muzikanten, atleten en politieke en zakelijke figuren, evenals modefoto's. Ze heeft verschillende boeken gepubliceerd en veel geëxposeerd. Ze is Commandeur in de Franse Ordre des Arts et des Lettres en is door de U.S. Library of Congress aangewezen als een levende legende.

In 2008 maakte haar zus Barbara de fraai gemonteerde documentaire Life Through A Lens.

Annie Leibovitz. The Early Years. 1970–1983 - Annie Leibovitz, Luc Sante, Jann S. Wenner
Pagina’s: 182
Prijs: € 37,59
Uitgever: Taschen
ISBN: 9783836571890

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: