Als je één moment op een kinderfeestje moest kiezen dat de hele gebeurtenis perfect samenvat, is dat wel het moment waarop de jarige zijn of haar kaarsjes uitblaast. De kaarsjes worden aangestoken, ze blazen ze uit en dan zijn ze weer een jaartje ouder. Helaas is dit ook een van de moeilijkste momenten van een feestje om goed vast te leggen, vooral tijdens een binnenevenement. En het is ook een vluchtig moment, wat betekent dat als het eenmaal voorbij is, het voorbij is. Dus hoe kun je dat ongrijpbare moment op de meest effectieve manier vastleggen? Lees verder om erachter te komen.
Om zo'n vluchtig moment vast te leggen, moet je absoluut goed voorbereid zijn op wat er gaat gebeuren.
Vooraf de instellingen bepalen
Zorg er dus voor dat je je instellingen van tevoren goed hebt staan. Je wilt niet met je ISO-instelling staan te rommelen terwijl de jarige diep ademhaalt voordat hij de kaarsjes uitblaast, want dan mis je de opname zeker.

Omdat dit bijna altijd een lastige lichtsituatie is, is het een goed idee om de opname van tevoren te plannen, zodat je al een goed idee hebt van de omgeving voordat het moment daar is. Ga bijvoorbeeld de dag ervoor wat kaarsen te kopen, zet ze neer op het tijdstip en op de plek waar de taart wordt gepresenteerd, en test vervolgens de belichting met een hulpje als model.
Bij kaarsen kan er een lastige belichtingssituatie zijn, omdat het een zeer harde lichtbron is, mogelijk in een wat donkere kamer. Hierdoor kan het zijn dat de lichtmeter van je camera een fout maakt in de richting van onderbelichting. De lichtmeter gaat ervan uit dat alles in een bepaalde opname gemiddeld ongeveer een middengrijze toon heeft, en die zeer heldere kaarsvlammen verstoren de situatie.
Gebruik spotmeting
Daarom is het het beste om spotmeting te gebruiken om de foto te maken, omdat je de belichting moet aanpassen aan het gezicht van de jarige in plaats van aan de kaarsvlam. Om spotmeting te gebruiken, schakel je over naar de handmatige modus (M) en plaats je de spotmeting in het midden van de zoeker op het gezicht van je onderwerp.
Je spotmeter gaat er nu vanuit dat het gezicht van je onderwerp ook een middengrijze toon heeft, dus je moet wat extra aanpassingen doen, afhankelijk van de huidskleur. De meeste blanke gezichten hebben ongeveer één stop boven het middengrijs, en sommige mensen met een donkere huid hebben daar een stop onder. Dus als je onderwerp een zeer lichte huid heeft, gebruik dan een belichtingscompensatie van +1, als je onderwerp een zeer donkere huid heeft, gebruik dan een belichtingscompensatie van -1, en als het ergens tussenin ligt, kun je het waarschijnlijk op dat middelpunt laten staan.

Houd er rekening mee dat wat je de dag ervoor meet, mogelijk niet helemaal geschikt is voor de omstandigheden van de volgende dag. Er zijn andere factoren, zoals de aanwezigheid van mensen voor het raam of veranderingen in de weersomstandigheden, die de hoeveelheid omgevingslicht in de opname kunnen beïnvloeden.
Gebruik geen flitser
Flitsen verpest de sfeer van dat moment volledig. De grootste aantrekkingskracht van kaarslicht is het kaarslicht zelf. Wanneer je flits toevoegt, haal je die sfeer volledig uit de opname.
Maar je weet ook dat je een relatief korte sluitertijd nodig hebt om de actie te bevriezen – in dit scenario minstens 1/125, misschien zelfs wel 1/250. Als er weinig licht is, kan dat een uitdaging zijn.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om dit probleem te verhelpen:
• Ten eerste kun je proberen een paar lampen in de buurt aan te zetten. Kies niet voor de overheads, want ook hier wil je sfeer creëren met die kaarsen. Maar probeer eens een paar lampen in aangrenzende kamers aan te zetten, of probeer een subtiele lamp zoals een tafellamp in een ander deel van de kamer.
• Als dat niet genoeg is, verhoog dan je ISO. Je hebt misschien gehoord dat je je ISO altijd op 100 moet houden, maar dat is gewoon niet waar. Als je mensen fotografeert, vooral mensen die bewegen, heb je geen lage ISO's nodig.

Sterker nog, het is veel beter om een beetje ruis voor lief te nemen in plaats van een foto met bewegingsonscherpte, dus voel je vrij om je ISO zo hoog te zetten als nodig is. Begin rond 800–1600; ga hoger als het te donker is (moderne camera's kunnen dit goed aan).
• Gebruik ook een groot diafragma (laag F-getal). Als je een 50mm prime-lens hebt, is dit een uitstekende keuze voor foto's binnenshuis bij weinig licht, omdat je diafragma's tot f/1.8 kunt selecteren of zelfs f/1.4 als je een 50mm prime-lens uit het middensegment hebt. Deze past ook nog eens gemakkelijk in een handtas. Een groot diafragma stelt je in staat om een kortere sluitertijd te gebruiken bij weinig licht, en dat is misschien net genoeg om je de extra scherpte te geven die je nodig hebt.
Houd er echter rekening mee dat je bij grote diafragma's een zeer beperkte scherptediepte krijgt, waardoor het bijzonder belangrijk is om een specifiek focuspunt te kiezen, idealiter het oog van je onderwerp, dus AF eye-detectie aanzetten als je camera hierover beschikt.
Witbalans
Witbalans kan een uitdaging zijn bij het fotograferen met kaarslicht. Je wilt weliswaar de warme gloed vastleggen die we associëren met kaarslicht, maar geen gezichten die te oranje of rood lijken. Sommige camera's hebben een "kaarslicht"-modus die helpt bij de witbalans, maar dit is niet raadzaam, omdat je hiermee geen controle hebt over zaken als sluitertijd en diafragma.
Ingebouwde witbalansinstellingen, zoals auto, tungsten of daglicht (speel met de verschillende mogelijkheden), kunnen in de buurt komen, maar ook hier krijg je mogelijk niet de resultaten die je zoekt, vooral niet als er licht van andere bronnen komt. Gebruik dus een aangepaste witbalansinstelling van je camera. Alle camera's doen dit net iets anders, dus raadpleeg je handleiding, maar officieel doen fotografen dat met behulp van een grijskaart.
Voor de zekerheid kun je het moment ook het beste in RAW vastleggen (als je camera die optie biedt). Als je in RAW fotografeert, is het achteraf corrigeren van de witbalans een eenvoudig proces.
Fotografeer op ooghoogte
Nu we die instellingen onder de knie hebben, laten we het even hebben over hoe je het moment vastlegt. De regels hiervoor zijn niet anders dan voor elke andere kinderfoto: ga op ooghoogte van een kind zitten.

Fotografeer nooit vanuit een staande positie, anders creëer je een foto die er precies zo uitziet als elke volwassene die ooit een kinderfeestje heeft bezocht. Fotografeer in plaats daarvan vanuit het perspectief van een kind: dit maakt het voor de kijker veel gemakkelijker om zich in je onderwerp te verplaatsen.
Gebruik de burst modus
Zet je camera nu in de burst-modus – het moment van het uitblazen van de kaars zelf gebeurt snel, dus je moet je vinger op de ontspanknop houden en die daar laten tot nadat de laatste kaars uitgaat. Maar nog belangrijker: zorg ervoor dat je ruim van tevoren fotografeert, want er is geen garantie dat je een geweldige foto maakt op dat moment.
Laat de knop niet los totdat het moment voorbij is. Er zit vrijwel zeker wat tijd tussen de aankomst van de taart en het moment dat de kaarsjes uitgaan. De taart wordt meestal voor het kind neergezet, met brandende kaarsjes, en deze blaast de kaarsjes pas uit als het liedje afgelopen is.
Laat de knop niet los totdat het moment voorbij is.
Dus begin met fotograferen vanaf het moment dat de taart voor de jarige verschijnt. Deze zal waarschijnlijk niet veel bewegen gedurende die tijd en de glimlach zal oprecht zijn.

Smartphone
Een aantal van bovenstaande tips zijn ook handig als je het verjaardagsfeestje van je eigen kind met een smartphone vast gaat leggen. Hieronder vind je nog wat extra smartphonefotografietips voor het gemakkelijker vastleggen van het 'taart met kaarsjes' moment:
- Gebruik de nachtmodus of portretmodus (maar let op: portretmodus vervaagt soms vlammen).
- Tik op het gezicht om scherp te stellen.
- Pas de belichting aan door omlaag te vegen op het scherm (voor sfeervollere foto's).
- Zet de flits uit!!
- Houd je telefoon stil of steun ergens op voor minder bewegingsonscherpte.
- Fotografeer met een lichte hoek van voren zodat je zowel de kaarsjes als het gezicht goed ziet.
- Na de foto kun je in apps als Snapseed of Lightroom Mobile de schaduwen iets oplichten, warmte (kleurtemperatuur) aanpassen voor een gouden sfeer of ruisonderdrukking gebruiken bij hoge ISO-foto’s.
Conclusie
Verjaardagsfeestjes vinden maar één keer per jaar plaats, en het moment waarop de kaarsjes worden uitgeblazen, is slechts een paar seconden van elk van die jaarlijkse gebeurtenissen. Als je er niet klaar voor bent, komt er pas over een heel jaar weer een kans en kun je dat verloren moment niet meer vastleggen. Zorg er dus voor dat je er klaar voor bent! Controleer je instellingen en zorg dat je camera klaar is voor gebruik. Maak de fijnste aanpassingen zodra de taart arriveert en druk dan op de ontspanknop. Laat de knop niet los totdat het moment voorbij is. En als je het goed hebt gedaan, kun je er zeker van zijn dat je alles op de camera hebt vastgelegd, dus dat het moment helemaal niet voorbij is.