Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Architectuurfotografie voor beginners

Architectuurfoto Triodos Bank gebouw door Jaap Lotstra
foto: © Jaap Lotstra

In het kort is de bedoeling van architectuurfotografie duidelijk te omschrijven. Het gaat er namelijk om dat je een gebouw op een zo mooi mogelijke manier kunt laten zien, gevangen in een enkel shot. In de praktijk komt er wel veel meer kijken bij het ideale plaatje van een imposant bouwwerk. Eigenlijk maak je een portret van een bouwwerk en net als met elk portret spelen de juiste omstandigheden een grote rol.

Goede architectuurfoto's maken

Wanneer je zo goed mogelijk architectuurfoto's wilt kunnen maken vergt dat de nodige voorbereiding. Er zijn een aantal zaken waar je goed op zult moeten letten. Een goed perspectief en de juiste belichting zijn daar voorbeelden van. Dit zal helpen om ervoor te zorgen dat je foto's er zo goed mogelijk uit komen te zien. Hiervoor is de nodige research in combinatie met het juiste kennis en materiaal belangrijk.

foto: © Jaap Lotstra - architectuurfoto
foto: © Jaap Lotstra

Door alvast te bepalen welke gebouwen je wilt gaan vastleggen kun je beginnen met de voorbereiding. De beste momenten om een bouwwerk vast te leggen zijn vaak aan het begin en het einde van de dag. Op deze momenten is het licht zacht. Dit zorgt voor een kleiner contrast dan midden op de dag het geval is waardoor de schaduwen beter tot hun recht komen. Omdat de kleuren warmer zijn kun je zelfs het meest strakke gebouw een warm contrast geven terwijl dit midden op de dag stukken moeilijker is.

De juiste uitrusting

Om een goede foto te maken, kun je zowel als professionele architectuurfotograaf en als amateur eigenlijk niet zonder goede apparatuur. Een gedegen camera is een must, net als de juiste instellingen. Door voor maximale fotokwaliteit te gaan kun je zoveel mogelijk vastleggen in een enkel shot. Mocht dit dan gedeelten bevatten die overbodig zijn dan kan de foto later altijd nog worden bijgesneden. Maar welke soorten apparatuur kunnen nog meer van pas komen bij het maken van een perfecte architectuur foto?

Met een driepoot statief kun je veel kanten op. Deze moet je met veel zorg op de juiste plaats neerzetten, waardoor vaak een beter overzicht ontstaat, met als gevolg betere foto's. Het geeft meer opties om creatief te zijn en je zult er scherpere beelden van krijgen.

foto: © Jaap Lotstra - architectuur gebouwen aan het water
foto: © Jaap Lotstra

Een groothoekobjectief moet daarbij eigenlijk ook onderdeel van je uitrusting zijn. Hiermee kun je namelijk bouwwerken, ook als deze erg hoog zijn, makkelijker helemaal op de foto zetten. Het zorgt er dus voor dat je veel meer in een shot kunt vastleggen. Als laatste kan een teleobjectief je helpen om min of meer het tegenovergestelde te doen. Met behulp hiervan kun je uitstekend bepaalde details fotograferen en deze er beter uit laten springen.

Perspectief en instellingen

Het perspectief kwam al even snel voorbij en dat is niet voor niets. Dit is een van de facetten die een goede architectuurfoto in zich heeft. Door vanuit het juiste perspectief te fotograferen kun je meer diepte meegeven aan je shot. Wanneer je vanuit verschillende perspectieven gaat fotograferen kun je een gebouw iedere keer op een andere manier laten zien en zodoende op zoek gaan vanuit welk punt dit het beste naar voren komt.

Wanneer je werkt met een klein diafragma zul je in staat zijn om deze details zowel van dichtbij als van verder weg scherp in beeld te kunnen brengen.

De juiste instellingen op je camera helpen je om zoveel mogelijk details goed vast te leggen. Wanneer je werkt met een klein diafragma zul je in staat zijn om deze details zowel van dichtbij als van verder weg scherp in beeld te kunnen brengen. Zo min mogelijk ruis op je foto's is eveneens belangrijk.

Dit kun je voorkomen door je ISO-waarde zo laag mogelijk in te stellen. Vooral wanneer je in de nacht of schemering fotografeert zal dit nodig zijn voor een foto zonder ruis. Daarbij wordt je geholpen doordat gebouwen niet bewegen, waardoor je ruimschoots de tijd hebt om alles zo in te stellen dat het perfect is.

Tips voor goede architectuur foto's

Als laatste mogen een aantal handige tips voor architectuurfotografie natuurlijk niet ontbreken. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet:

Maak gebruik van reflecties
Op deze manier kun je bijzondere foto's maken. Kijk goed of je ergens de reflectie van een gebouw ziet. Lukt het je om het gebouw op deze manier vast te leggen dan staat dat haast garant voor zeer speciale beelden.

foto: © Jaap Lotstra - architectuur gebouw met reflecties in het water, schemering
foto: © Jaap Lotstra

Blijf goed kijken
Soms kost het veel tijd om het ideale plaatje te schieten. Daarom moet je leren om goed te kijken, rustig te blijven en creatief te zijn. Bereid je voor door bijvoorbeeld je locatie al van tevoren te bezoeken.

Symmetrische beelden
Ga je voor een symmetrische foto dan is het handig met een statief te fotograferen. Het moet namelijk wel volledig kloppen zodat de foto ook volledig symmetrisch is. Wanneer dit echter lukt levert het prachtige resultaten op.

Werk met diagonale lijnen
Bepaalde lijnen kunnen soms juist erg in te weg zitten. Door hier creatief mee om te springen kun je deze digitaal vastleggen. Gebeurt dit goed, dan zal iedereen zien dat dit bewust gedaan is en zorgt het voor een vaak geweldige architectuurfoto.

foto: © Jaap Lotstra - kerk architectuur binnen
foto: © Jaap Lotstra

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp van Jaap Lotstra, fotograaf Alkmaar, vanuit deze standplaats (inter)nationaal opererend als architectuur- en licht- en interieurfotograaf voor architecten, interieurontwerpers, vastgoedontwikkelaars, bouwbedrijven maar ook het MKB. 



Mocht het je ondanks alle tips en adviezen in dit artikel niet lukken, of heb je geen tijd of zin of beschik je simpelweg niet over de uitrusting zoals besproken, weet dan dat je Jaap kunt inhuren. Speciaal voor lezers van Fotografie.nl is er een kennismakingstarief. Informeer hier kosteloos en vrijblijvend naar via de website JaapLotstra.nl. Ook kun je op de website voorbeelden zien van geslaagde architectuurfotografie van zijn hand, wat er zoal mogelijk is, wanneer kennis, kunde en uitrusting samenkomen. Wat je ook doet, het is zeker de moeite waard om jezelf te verdiepen in deze speciale tak van de fotografie.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: