Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Wim Sonneveld vereeuwigd

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Wim Sonneveld, presenteert het Maria Austria Instituut, van 12 oktober t/m 14 januari 2018, een bijzondere fototentoonstelling over een van de grootste theatericonen van Nederland. Van de platenhoezen van Paul Huf, de kleedkamerfoto’s van Maria Austria tot de portretten van Philip Mechanicus.

Unieke foto's uit de collecties van het Maria Austria Instituut worden voor het eerst tentoongesteld. Daarnaast staan er vitrines met objecten uit de Bijzondere Collecties van de Universitelt van Amsterdam en van de erven Wim Sonneveld.

foto: Frits Lemaire/MAI - Wim Sonneveld en de lampenkap 1957
foto: Frits Lemaire/MAI - Wim Sonneveld en de lampenkap 1957

Wim Sonneveld is één van de grootste artiesten die Nederland ooit gekend heeft. Hij overleed in 1974, toen hij nog maar 56 jaar was. In 2017 zou Wim Sonneveld honderd jaar zijn geworden. Zijn carrière omspande ruim veertig jaar en is verbazend divers; hij had jarenlang zijn eigen cabaretensemble, bond als orgeldraaier Willem Parel via de radio een miljoenenpubliek aan zich, had een redelijk succes als filmacteur in Hollywood, was de eerste in Nederland die zich met musicals bezighield en groeide via zijn drie grote shows uit tot de entertainer die we nu nog steeds kennen.

Tijdens zijn loopbaan werd Wim Sonneveld veelvuldig gefotografeerd; voor tijdschriften, programma-boekjea, platenhoezen of gewoon omdat hij zo fotogeniek was.

Marie Austria Instituut

Wim Sonneveld

Het Maria Austria Instituut (MAI) beheert en exploiteert archieven van de allergrootste Nederlandse fotografen. Twaalf van deze meesters, waaronder Paul Huf, Sem Presser en Philip Mechanicus, hebben ook Wim Sonneveld vastgelegd en de fototentoonstelling is daar een overzicht van. 

De fotografen hebben elk hun eigen stijl en signatuur, zo biedt de tentoonstelling ook een fraai inzicht in de naoorlogse Nederlandse fotografie.

De tentoonstelling is samengesteld door het Maria Austria Instituut en journalist, producent en Wim Sonneveld kenner Frank Jochemsen.

In de vitrines van de tentoonstelling zijn er naast unieke voorwerpen en documenten ook enkele originele contactvellen van de vele fotosessies te vinden, waardoor de werkwijze van de fotografen inzichtelijk wordt.

Wim Sonneveld vereeuwigd - Maria Austria Instituut | MAI
Central Hal Stadsarchief van 12 oktober t/m 14 januari 2018, toegang gratis.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: