Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Tips en ideeën voor architectuurfotografie in de avond

Het maken van interessante architectuurfoto's lijkt eenvoudig: je brengt je camera omhoog, kadert het onderwerp in en dan druk je op de knop ... Een stilstaand object is echter niet automatisch gemakkelijk te fotograferen alleen omdat het stilstaat. Gebouwen veranderen niet, dus het is de kunst om er als fotograaf op een andere manier naar te kijken en dat te laten zien. Hieronder vind je een aantal tips en ideeën om in creatieve zin het maximale uit je architectuurfotografie te halen in de schemering of avond.

De fisheye lens

Dit kerkje lag op een heuvel met een trap. Ideaal om een fisheye lens te gebruiken. Mocht je die niet hebben dan kun je ook de grootste hoek op je lens proberen en flink wat afstand houden. Bedenk altijd eerst wat het mooiste is om op de foto te zetten. Ga daarna pas bekijken hoe je dat op de foto krijgt en vanuit welke hoek.

foto: Wilmar Dik - kerkje met fisheye lens
foto: © Wilmar Dik

In de foto hieronder is gebruik gemaakt van een lange sluitertijd en ook een fisheye lens. Omdat dit soort lenzen veel vervorming hebben is het handig om goed te kijken waar de ronde lijnen heen gaan. Symmetrie en lijnen die een hoek inlopen doen het altijd goed in een foto.

Voor het maken van mooie avondfoto’s is het trouwens erg handig om een goed statief te hebben. En met goed bedoel ik een statief dat geen kunststof onderdelen heeft. Goede statieven zijn misschien iets duurder, maar gaan veel langer mee.

foto: Wilmar Dik - Den Haag met fisheye lens
foto: © Wilmar Dik - Den Haag

Avondfoto’s zijn altijd het mooiste als de lucht nog niet helemaal donker is. Nadat de zon ondergegaan is wordt de lucht steeds donkerder. Op een gegeven moment is de intensiteit van het licht in de lucht ongeveer hetzelfde als het kunstlicht op straat. Dat is het tijdstip om de mooiste foto’s te maken.

Fotografeer tegen glas

Dubai is een super mooie stad en ook voor het maken van foto’s dus erg geschikt. Deze foto is op een metrostation gemaakt, zonder statief. Door de cameralens tegen het glas van het metrostation te drukken kun je de camera stil houden. Hierbij maak je gebruik van de reflectie van het glas waarbij je eigenlijk twee beelden samenvoegt. Dit kan verrassende effecten opleveren.

foto: Wilmar Dik - metrostation Dubai
foto: © Wilmar Dik - Dubai

Maak ook gebruik van een ontspanknop aan een kabel om beweging van de camera te voorkomen.

Zoomen

Rome is een heerlijke stad om te fotograferen en naar mijn idee ook de mooiste stad van de wereld. Deze foto is tot stand gekomen door tijdens de opening van de lens te zoomen. Als je dus bijvoorbeeld een sluitertijd van 8 seconden hebt en de laatste seconde zoom je nog snel even in, dan krijg je dit effect.

foto: Wilmar Dik - architectuur Rome
foto: © Wilmar Dik - Rome

Hieronder zie je nog een foto met een dergelijk effect. Deze foto, genomen in Warschau, Polen, is ook gemaakt door middel van zoomen tijdens het maken van de foto.

De foto is genomen met een sluitertijd van 5 seconden, met een 24-105 mm lens. De eerste 2 seconden zijn gemaakt met 24 mm, en in de derde seconde is gezoomd van 24 naar 105 mm, en daar bleef de lens tot het eind van de foto.

foto: Wilmar Dik - gebouw in Warschau
foto: © Wilmar Dik - Warschau

Schuin fotograferen

Veel architecten willen graag mooie foto’s van hun gebouwen zien. Een voorwaarde is meestal dat lijnen voornamelijk recht moeten zijn. Dus een verticale lijn van een gebouw moet in een foto ook verticaal zijn. Dat kan als je de lens perfect naar voren richt. Of als je een tilt-shift lens hebt.

Je kunt er natuurlijk altijd voor zorgen dat je architectuurfoto’s maakt die goed recht zijn. Maar het is ook erg leuk om foto’s te maken die op een andere manier recht zijn, dus niet zoals je dat zou verwachten.

foto: Wilmar Dik - architectuur duth angle
foto: © Wilmar Dik

Als je kiest om bijvoorbeeld de linker- of rechterkant van de foto recht te laten zien, dan heb je meer mogelijkheden om het beeld mooier te maken. 'Dutch angel' heet zoiets in de fotografie en film. Dat heeft trouwens niets met Nederlanders te maken, maar met onze oosterburen. Het komt van het woord Deutsch en het werd vroeger veel in Duitse cinema gebruikt. Met schuine foto’s heb je meer mogelijkheden om het beeld voor een groter deel met moois te vullen.

Houd voor architectuurfoto's die mensen echt verbazen de bovenstaande tips in gedachten, en ga zelf creatief aan de slag!

Wilmar Dik is professioneel fotograaf sinds 2008 en de laatste jaren ook actief als cameraman. Hij werkt vanuit Den Haag en heeft diverse websites waar je zijn foto’s en films kan bekijken. Naast zijn werk als bedrijfsfotograaf (waaronder architectuurfotografie), houdt hij zich ook bezig met portretfotografie. Zijn werk als cameraman is te bekijken op tasfilms.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: