Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Sleep Naked

Sleep Naked van fotograaf Donald van Tol bevat een serie foto’s van boodschappen, achtergelaten in publieke ruimten. Muren, bankjes en bushokjes staan beschreven met namen van geliefden, hartenkreten, politieke leuzen en flauwe grappen. Iedereen ziet ze, maar loopt er meestal aan voorbij. Wie beter kijkt ziet teksten die kunnen raken en je steeds doen afvragen: Wat betekenen die woorden? En waarom schreef iemand ze op de muur?

Als je hedendaagse muurteksten uit dit boek vergelijkt met vroegere teksten, springen overeenkomsten in het oog. Ook op Pompeii's muren stonden begroetingen, adviezen en beledigingen. Liefdesverklaringen vormen een andere rode draad in graffiti van toen en nu.

foto van een betonblok voor telefoonkabels bij de Gotthard pass in Zwitserland die met graffiti is beklad met op de achtergrond bergen
foto: Donald van Tol - Gotthard pass, Zwitserland, Undrgang

De meeste muurteksten zijn echter niet zo'n lang leven gegeven als de gekoesterde graffiti van Pompeii. Moderne muurteksten worden vaak gehekeld als vandalistisch en opzettelijk verwijderd. Dit fotoboek legt een aantal van die teksten vast. Wellicht tot opluchting van de muurschrijvers.

"Wie naakt slaapt, maakt het niet lang." - (uit het nawoord van Menno de Bree)

Donald van Tol is naast fotograaf tevens socioloog. Hij begon een aantal jaar geleden in zijn woonplaats Groningen met het fotograferen van teksten die hij op muren en bankjes zag staan. Zijn zoektocht naar teksten die hem prikkelen en inspireren bracht hem naar allerlei steden in Europa – van Kopenhagen tot Lissabon, van Rome tot Praag. 

foto van een muur in Lissabon met graffiti en een stuk straat waar een man in een groen shirt kreupel loopt
foto: Donald van Tol - Lissabon, Portugal, De NAVO is oorlog! Stop de NAVO!

Woorden die van alles kunnen betekenen en zijn achtergelaten door verschillende mensen, worden door van Tol op een eigenzinnige en artistieke manier vastgelegd. Uit de honderden beelden die hij in de loop van de tijd fotografeerde maakte hij een selectie van zeventig foto’s die gebundeld zijn in een boek.

Sleep Naked – Een fotografische reis langs de muren van Europa...

Sleep Naked - Donald van Tol, met een nawoord van Menno de Bree
Pagina's: 72
Prijs: € 24,95
Uitgever: Uitgeverij Komma
ISBN: 9789491525810

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: