Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Shine Heroes - Federico Estol

Federico Estol - The shine hero running to the city of La Paz from El Alto City, La Paz Bolivia, 2018
© Federico Estol - The shine hero running to the city of La Paz from El Alto City, La Paz Bolivia, 2018

In Kunsthal Rotterdam is vanaf morgen de tentoonstelling Shine Heroes van de Uruguayaanse fotograaf Federico Estol (1981) te zien, het verhaal van schoenpoetsers uit de Boliviaanse hoofdstad La Paz en voorstad El Alto. Gekenmerkt door karakteristieke skimaskers en skibrillen trekken deze schoenpoetsers dagelijks met duizenden de stad in om geld te verdienen. De vermommingen verzekeren hun anonimiteit - zo houden vele schoenpoetsers hun werkzaamheden verborgen omdat er door de samenleving op hen wordt neergekeken - en dragen tegelijkertijd bij aan een gedeelde identiteit en zichtbaarheid in het stedelijke landschap.

Met Shine Heroes verandert Estol het bestaande narratief rondom de schoenpoetsers. Hij portretteert hen als superhelden en herdefinieert hiermee de positie van deze gemarginaliseerde groep binnen de maatschappij.

Voor zijn fotoserie werkt Estol drie jaar lang samen met een groep van zestig schoenpoetsers: mensen van alle leeftijden en achtergronden die zijn genoodzaakt schoenen te poetsen om rond te komen. Ze zijn verbonden aan de sociale organisatie Hormigón Armado, die hen helpt bij het verdienen van wat extra inkomen door de uitgave van een maandelijkse straatkrant.

© Federico Estol - The citizens of LA Paz cheering up two shoe shiners in the centre of La Paz, La Paz Bolivia, 2018

Estol besluit in nauwe samenwerking met de schoenpoetsers een speciale editie van deze krant uit te brengen, waarin hij aan de hand van een participatief proces hun verhaal opnieuw vertelt. Hij bevraagt hiermee de relatie tussen fotograaf en onderwerp, en verkent de maatschappelijke kracht die fotografie kan hebben.

Met een beeldtaal die verwijst naar graphic novels en stripboeken worden de schoenpoetsers door Estol neergezet als Shine Heroes. De stedelijke omgeving van La Paz, en de lokale architectuur in El Alto vormen het decor voor de actiescènes en portretten waarin zij trots en onbevreesd poseren voor de lens van Estol. De dagelijkse attributen van de schoenpoetsers, zoals spiegeltjes en borstels, dienen niet meer als gereedschap, maar worden een manier om als superhelden met elkaar te communiceren.

© Federico Estol - Three shoe shiners starting working in the el Prado Street, La Paz Bolivia, 2018

Federico Estol is afgestudeerd aan het Centrum voor Beeld en Multimediatechnologie aan de Polytechnische Universiteit van Catalonië, BarcelonaTech. Hij is geselecteerd voor internationale fotografiefestivals waaronder The Circulation(s) Festival (2022), Format Festival (2021), en Brighton Photo Fringe Festival (2020) en heeft met zijn werk al verschillende prijzen mogen ontvangen zoals de Latin American Photobook award van Centro de Fotografía de Montevideo (2014). Daarnaast is Estol artistiek directeur van het SAN JOSÉ FOTO festival in Uruguay.

Shine Heroes - Federico Estol
21 mei - 11 september 2022
Kunsthal Rotterdam

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: