Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Prijsuitreiking WNF-Photo Awards

foto van drie wespen close die drinken van water
foto: Elles Rijsdijk

Vier getalenteerde jonge en volwassen natuurfotografen hebben gistermiddag in het Museon in Den Haag de prestigieuze WNF-Photo Awards gewonnen. De WNF-Frans Lanting Award voor volwassenen ging naar de prachtige close up van ‘drie drinkende wespen’.

De talentenprijzen voor kinderen en jongeren zijn gewonnen door giraffen op een beboste helling en libelle bij ochtendlicht. Juryvoorzitter en natuurfotograaf Frans Lanting, roemde met name het gevoel voor compositie en het lichtgebruik door de fotografen. De publieksprijs is dit jaar met overmacht gewonnen door het beeld van een sluipende jaguar.

Frans Lanting roemt kwaliteit van natuurfotografie

De WNF-Photo Award is de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland die het Wereld Natuur Fonds samen met het Museon, onder voorzitterschap van WNF-ambassadeur Frans Lanting, organiseert. Voor het thema Wereldnatuur zijn meer dan vijfduizend foto’s ingezonden. De 75 genomineerden worden tot en met 13 maart tentoongesteld in het Museon in Den Haag. Naast Frans Lanting bestond de jury uit WNF-ambassadeurs Humberto Tan en André Kuipers en de directeur van het Museon, Marie Christine van der Sman.

WNF-Frans Lanting Award

De winnaar van de WNF-Frans Lanting Award, Elles Rijsdijk (44) uit Zeist, nam de foto van de drie drinkende wespen op een warme zomerdag in haar achtertuin. Lanting was vol lof over het inzicht, de techniek en het geduld waarmee deze foto gemaakt is. En over de wijze waarop het thema Wereldnatuur is ingevuld. Lanting: ,,De jury hoopt dat deze prachtige foto ook andere fotografen inspireert om toch eens in hun achtertuin te kijken, of in een stadspark of bij een slootje in de buurt. Want als fotograaf moet je wereldnatuur overal kunnen zien, ook in ons kleine Nederland.’’

foto: Quinten Bulte 17 jaar Dalfsen | WNF Young Talent Award, foto van vlinder in de nacht
foto: Quinten Bulte 17 jaar Dalfsen | WNF Young Talent Award

Young Talent Award

De Young Talent Award (12–18 jaar) is gewonnen door de 17-jarige Quinten Bulte uit Dalfsen. Hij legde bij zonsopgang de ‘mooiste libellensoort van Nederland’ op prachtige wijze vast. Lanting: "Ik weet uit eigen ervaring hoe hard je daarvoor moet werken. Je moet erop uit, je moet het juiste licht opzoeken, terwijl er op dat tijdstip nog niet zoveel licht is. Maar de manier waarop de fotograaf zich hier heeft opgesteld, waarbij hij prachtig gebruik maakt van het tegenlicht, maakt deze foto uitzonderlijk mooi."

Kids Award

De Kids Award voor kinderen (6- 12 jaar) gaat naar de 11-jarige Dyde Walter uit Heemstede. Op vakantie in Tanzania spotte zij tijdens een safari op de rand van de Ngorongorokrater een kudde giraffes, verborgen op een beboste helling. Zij aarzelde geen moment en legde het beeld vast. Daarmee toonde Dyde (11) volgens Lanting dat zij de intuïtie van een natuurfotograaf bezit. "Er zijn natuurlijk nogal wat foto’s van giraffen, maar juist het verbeelden van een hele groep giraffen die bijna opgaat in een bergachtige omgeving zie je bijna nooit. Dat maakt dit een heel bijzondere foto."

foto van tijger dichtbij
foto: Cynthia ten Bras | Publieksprijs

Publieksprijs

Voor de Publieksprijs brachten maar liefst 11.300 mensen hun stem uit. De fascinerende plaat van een sluipende jaguar kreeg 787 stemmen en kwam daarmee met ruime voorsprong als winnaar uit de bus. Fotografe Cynthia ten Bras (23) maakte het mooie beeld na lang wachten in Dierenpark Emmen. "Maar deze foto was het wachten meer dan waard", aldus Ten Bras.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: