Onderwaterfotograaf Peter Verhoog

'De opname is twee weken geleden gemaakt ten westen van Houtbaai, Zuid-Afrika, en bedoeld voor Haaien; Bijzondere Belevenissen, mijn fotoboek dat in januari uitkomt en verhaalt over mijn avonturen, maar voor alles plezier, tijdens het duiken met haaien. Indirect vraagt het boek aandacht voor de haai. Door trawlervisserij en long lining (lijnen met aas) wordt zij namelijk gigantisch bedreigd.

Op het moment van de foto bevinden we ons met een Zodiac zo’n vijftig kilometer uit de kust. Ik zit op zes meter diepte in ontzettend blauw en helder water en in een duikpak, terwijl de haaien om een zogeheten chumbox cirkelen, een soort wasmachinetrommel waarin visafval zit. De geur ervan verspreidt zich mijlenver.

‍foto: Peter Verhoog

De bijzonderheid van de foto is dat je blauwe haaien ziet. Die zijn lastig te fotograferen, omdat je ervoor naar het open water moet. Het zijn er ook nog ‘ns twee tegelijk, dat zie je al helemaal zelden. Mooi zijn de lijnen die ondanks de blauwe achtergrond diepte aan het beeld geven.

De haaien, ongeveer tweeënhalve meter lang, kwamen recht op me af. Net als ze van me wegdraaien, op nog geen halve meter afstand, de een naar links, de ander aanvankelijk naar rechts om vervolgens linksonder van mij weg te duiken, druk ik af. Wat ik interessant vind, is dat je nog steeds het oog van de rechter haai ziet. Als je dat niet had gezien, was de foto veel minder geweest. Zelf lig ik horizontaal in het water. Juist daardoor lijkt het zo’n rare plaat. De foto is gemaakt met een Nikon D700 in een onderwaterbehuizing, een 16-mm fisheye en bij ISO 800. Ik werk trouwens manueel, niet autofocus.

Na drie kwartier werd ik omhoog geroepen omdat we vanwege de opzettende wind echt terugmoesten. We waren al weggegaan met een wind van ruim vier. Op één grote, blauwe oceaan in een bootje van nog geen acht meter, dan wordt het echt gevaarlijk. Met de golven mee gaat het nog goed, maar je wilt natuurlijk ook weer terug.'

Naam: Peter Verhoog (1955)
Woonplaats: Monster
Infowww.peterverhoog.com

Bestel dit boek