Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

NOW LOOK HERE – The African Art of Appearance

Beeld voor NOW LOOK HERE – The African Art of Appearance, fototentoonstelling begint januari 2020 in Amsterdam Noord

Onder de titel NOW LOOK HERE – The African Art of Appearance is vanaf 25 januari 2020 in Amsterdam Noord het werk van achttien Afrikaanse kunstenaars te zien die uiterlijke schijn inzetten voor het vertellen van een dieperliggend verhaal. Met ironie, schoonheid en stijl kantelen ze het imago van Afrika.

foto: © Justin Dingwall, Courtesy ARTCO - Grazia, from the series Albus, 2013
foto: © Justin Dingwall, Courtesy ARTCO - Grazia, from the series Albus, 2013

De tentoonstelling brengt achttien Afrikaanse kunstenaars bijeen in een groepstentoonstelling die op het eerste gezicht opvalt door de aandacht voor uiterlijke schijn: alles is kleurrijk, stralend, glad en esthetisch. Bij nader inzien blijkt het verleidelijke oppervlak een instrument om de bezoeker te betrekken bij een dieperliggend verhaal, waarbij een omkering van perspectief plaatsvindt: wit wordt zwart, stigma wordt schoonheid, een sloof blijkt hogepriesteres en ogenschijnlijke voetnoten in de geschiedenis ontpoppen zich als vooraanstaande figuren.

De werken spreken zich, direct of indirect, uit over de historische misstanden en actuele problemen die het beeld van Afrika in de media domineren. Maar ze nemen de regie van het beeld over en zetten daarbij een compleet andere toon. Wat de foto’s, video’s en performances in NOW LOOK HERE verbindt is een soeverein spel met clichés en vooroordelen, waarbij humor, schoonheid en optimisme het opnemen tegen de dagelijkse realiteit.

foto: © Omar Victor Diop , Courtesy Galerie MAGNIN-A - Omar Ibn Said,  Série Diaspora, 2015
foto: © Omar Victor Diop , Courtesy Galerie MAGNIN-A - Omar Ibn Said,  Série Diaspora, 2015

NOW LOOK HERE brengt deze kunstwerken samen onder de thematische noemer The African Art of Appearance. De tentoonstelling is een ‘outtake’ van de eerder dit jaar gehouden N’GOLÁ biënnale van São Tomé & Príncipe, 26 juli t/m 18 augustus 2019. Bij haar onderzoek hiervoor viel het curator Renny Ramakers op hoezeer mode, stijl en schoonheid op het Afrikaanse continent uitingsvormen kunnen zijn van waardigheid, identiteit en zelfverwezenlijking. Deze paradox van schijnbare oppervlakkigheid die fungeert als serieuze tegenkracht groeide uit tot een belangrijke rode draad in de tentoonstelling.

Alle kunstenaars van NOW LOOK HERE zijn daarom uitgenodigd naar Nederland te komen als deelnemers in het publieksprogramma rond de opening op 24 januari 2020.

foto: © Osborne Macharia - Magadi, 2017
foto: © Osborne Macharia - Magadi, 2017

De tentoonstelling vindt plaats in een voormalige loods aan de Asterweg, de nieuwe hotspot van Amsterdam Noord. De werken in NOW LOOK HERE nodigen het publiek uit om met een nieuwe, open blik naar Afrika te kijken. Want daar werken kunstenaars al enige tijd aan een ander narratief voor het continent: kijk, hier, nu.

Deelnemers
In deze groepstentoonstelling zijn werken opgenomen van Blinky Bill (Kenia), Tabi Bonney (Togo/VS) Justin Dingwall (Zuid-Afrika), Omar Victor Diop (Senegal), Sunny Dolat (Kenia), Samuel Fosso (Kameroen), Raquel van Haver (Colombia/Nederland), Bobbin Case & Jan Hoek (Uganda & Nederland), Lola Keyezua (Angola), Osborne Macharia (Kenia), Emo de Medeiros (Benin/Frankrijk), Sethembile Msezane (Zuid-Afrika), Yves Sambu & Sapeurs (Democratische Republiek Congo), Mary Sibande (Zuid-Afrika) Bulebezwe Siwani (Nederland/ Zuid-Afrika), Stephen Tayo (Nigeria) en Sarah Waiswa (Uganda).

Gratis rondleiding

Speciaal voor de volgers van Fotografie.nl wordt er aanstaande vrijdag om 17:30 uur een rondleiding gegeven door de pop-up tentoonstelling NOW LOOK HERE. The African Art of Appearance.
Neem de werken van Osborne Macharia, Samuel Fosso, Sethembile Msezane en vele anderen onder de loep.
Er zijn maar tien plekken beschikbaar, dus meld je snel aan door een mailtje te sturen naar info@now-look-here.com.

NOW LOOK HERE – The African Art of Appearance
25 januari - 8 maart 2020
Asterweg 17, Amsterdam Noord

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: