Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nederlandse winnaar Nikon Press Photo Awards

De Nederlandse freelance persfotograaf Károly Effenberger is de grote winnaar van de 10de editie van de ‘Nikon Press Photo Awards’. Zijn portret van de Belgische oud-politicus Bernard Wesphael werd deze ochtend tijdens de prijsuitreiking in het FOMU – Fotomuseum Antwerpen, bekroond tot beste persfoto van 2016. De prijs voor beloftevolle fotografen jonger dan 30 jaar gaat naar Volkskrant fotografe Sanne De Wilde voor haar reportage over een broer en zus met albinisme.

Daarbovenop zijn er per categorie prijzen toegekend aan Peter Malaise (Sport), Dieter Telemans (News) en Joris Hermans (Story). Károly Effenberger viel met zijn foto eveneens in de categorie Portrait in de prijzen.

foto: © Karoly Effenberger Winnaar NPPA 2016
foto: © Karoly Effenberger Winnaar NPPA 2016

Károly Effenberger is sinds 2005 fotograaf. Hij studeerde portret- en documentairefotografie aan de Amsterdam Photo Academy. In 2014 verhuisde hij van Amsterdam naar Brecht in België. Momenteel werkt de meermaals bekroonde Nederlandse freelance fotograaf (o.a. winnaar Nikon Press Photo Award categorie Portrait in 2015) voor tal van Belgische en internationale opdrachtgevers. Zijn technisch perfect portret van Bernard Wesphael is een samenvatting van heel het verhaal, van verdenking tot vrijspraak. Jurylid Jan Desloover, chef foto De Standaard, licht de keuze van de jury toe: ”Bernard Wesphael werd vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw, maar de twijfel zal altijd blijven. Is hij een man met een geheim of niet? Dader of medeslachtoffer? Dit ook technisch uitmuntende portret is een eeuwig vraagteken.”

Sanne De Wilde (Antwerpen, 1987) studeerde Fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Ze woont in Amsterdam en werkt voor de Volkskrant. De Jury was onder de indruk van haar zeer respectvolle en intieme reportage over een broer en zus met albinisme“Sanne heeft de gave om te integreren en te ontroeren. Je voelt in haar reeks de zorg en liefde die ze heeft voor haar onderwerp,”aldus jurylid Leen van Baelen (chef foto De Morgen en Het Laatste Nieuws).

foto: © Sanne De Wilde - Young promissing photographer NPPA 2016
foto: © Sanne De Wilde - Young promissing photographer NPPA 2016

De Nikon Press Photo Awards hebben als doel de mooiste of meest originele persfoto’s, van in België of het Groothertogdom Luxemburg verblijvende persfotografen, in de kijker te zetten. De ‘Nikon Press Photo Awards’ zijn de enige officiële prijzen voor persfotografie in België. De prijs werd in het leven geroepen in 1977 en was tot eind jaren ’90 de ‘Leo Tindemansprijs’. Na een onderbreking van enkele jaren wordt de traditie verdergezet onder de naam ‘Nikon Press Photo Awards’ en is de award nu toe aan een jubileumeditie. Dit jaar werden er in totaal 623 foto’s ingezonden. 

De professionele jury, bestaande uit: Leen Van Baelen (chef foto De Morgen en Het Laatste Nieuws), Jean-Marc Bodson (fotocriticus bij La Libre), Jan Desloover (chef foto De Standaard), Stéphanie Bliard (Fotomuseum Charleroi), Rein Deslé (FOMU – Fotomuseum Antwerpen), Wim Robberechts (Robberechts TV) en Hans Swaelens (Nikon BeLux), selecteerde de winnaars die in de eregalerij van de ‘NPPA’s’ zullen verschijnen. 

De winnende foto’s zijn nog tot 21 juni 2017 te bewonderen in het FOMU - Fotomuseum Antwerpen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: