Bezoek onze nieuwe Fotokadoshop ...

Masterclass: van Doka tot Digi, geschiedenis van de fotografie, deel 3

Datum: 2 mei 2019
Tijd: 19:00 uur - 22:00 uur
Geschikt voor: Iedereen
Prijs: € 45,00 / studenten betalen € 25,00
Lokatie: Theater & Café Restaurant Vrijburcht
Plaats: Amsterdam IJburg

Masterclass door Tom Meerman

Deel 3: Van Irving Penn tot David LaChapelle. Van fotografie als massamedium tot luxe verzamelobject.

De tijdschriften en boeken die in de na-oorlogse jaren ons een beeld op de wereld boden werden maar al te graag gevuld door de rondreizende fotografen, de glamourmakers en de reclameboys. Fotografie was bovendien helemaal democratisch geworden en inmiddels kon je gerust stellen: Iedereen fotografeert.

Maar sommigen konden het toch beter, mooier, indringender dan de anderen. Irving Penn was zo een mode- en studiofotograaf die met zijn beeldstijl de boodschap van een product kon veranderen.

flyerfoto voor Masterclass fotografie bij Photo020, deel 3

Zijn beelden worden bovendien nu als kunstwerken gezien. Fotografie als kunst en kunst met foto’s, dat zijn hedendaagse vraagstukken waar de musea en galeries garen bij spinnen. Verzamelaars kopen foto’s niet alleen voor wat er op staat, maar vooral ook voor hóe het er op staat. Niet als conclusie achteraf, maar welbedoeld met opzet maken fotografen kunstwerken. David LaChapelle creëert een beeldend universum waar alles dat er binnentreedt vanzelf ook kunst wordt. En de klanten stromen toe.

In de twintigste eeuw is fotografie van een techniek een taal geworden. Die taal kan gebruikt worden voor ieder soort boodschap en op elk niveau. We komen poëtische en prozaïsche foto’s tegen, historische en tijdloze; we zien beschouwende en scheppende fotografen, fotografen op zoek naar zichzelf, naar de wereld of naar de klant. Alle fotografen en foto’s die in deze lezingenreeks als voorbeeld getoond worden zijn of waren inspirerend voor hun navolgers.

In heldere verhalen gaan we aan de hand van enkele grote namen door de hele geschiedenis. We beginnen bij de technische onderzoekers, die nieuwsgierig waren naar de natuur en we eindigen in een draaikolk van selfies waarin nieuwsgierig ons ego wordt gezocht.

Tom Meerman

Gaf les op de AKI en is schrijver van de vijf-delige reeks Fotografie als Taal. Hij is ervaren als fotograaf, docent, boeksamensteller en projectleider. Hij schrijft columns over fotografie in dagblad De Gelderlander en is dit jaar gastcurator bij 033Fotostad Amersfoort. Ook was hij jurylid voor o.a. P3x, Parijs, en Shanghai International Photographic Art Exhibition.

Drie colleges

In drie colleges ontdek je hoe stroming en stijlen elkaar opvolgden. Je ontdekt niet alleen hoe grote voorbeelden uit het vakgebied hun keuzes maakten maar je leert inzien hoe ook je eigen ontwikkeling langs gelijksoortige dilemma’s verloopt. De colleges behandelen de periodes 1839-1900, 1900-1950 en 1950-heden en zijn los van elkaar te volgen.

Lees meer over deel 1 en deel 2.

Meer info en aanmelden via Photo020.

Bestel dit boek
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: