Bezoek onze nieuwe Fotokadoshop ...

Masterclass: van Doka tot Digi, geschiedenis van de fotografie, deel 1

Datum: 4 april 2019
Tijd: 19:00 uur - 22:00 uur
Geschikt voor: Iedereen
Prijs: € 45,00 (3 delen € 110,=)  / studenten betalen € 25,00 (3 delen € 60,=)
Lokatie: Theater & Café Restaurant Vrijburcht
Plaats: Amsterdam IJburg

Masterclass door Tom Meerman

Deel 1: Van Fox Talbot tot Julia Margaret Cameron. Van de uitvinding tot het persoonlijk uitdrukkingsmiddel en de professionele aanpak.

In 1839 ging de fotografie van start en iedereen vroeg zich af wat daar mee bereikt kon worden. In deze eerste van drie Masterclasses over de Geschiedenis van de fotografie staan we stil bij de eerste fotografen.

In 1939 hadden de eerste fotografen geen voorbeelden, behalve dat wat de kunstenaars maakten. Hun zoektocht ging niet alleen over technische verbeteringen maar ook over de vraag naar welke onderwerpen door welk publiek gevraagd werden.

flyerfoto voor Masterclass fotografie bij Photo020

William Henry Fox Talbot, een van de uitvinders van een werkzaam fotografisch procedé, bewandelde al bijna het hele pad van de fotografische thema’s. Portretten, landschap, stillevens, stadsgezichten, kunstzinnig en als reportage, hij maakte het en legde het vast in het allereerste fotoboek ooit The pencil of nature.

Al enkele decennia later hebben fotografen de keuze uit diverse kant-en-klare materialen, en voorbeelden en inspiratiebronnen te over. Een van de belangrijkste vrouwelijke fotografen uit de beginjaren, Julia Margaret Cameron, kiest al in 1865 heel bewust voor een eigen beeldstijl, techniek, onderwerp, thema en markt. Bovendien effent ze paden voor auteursrecht bescherming.

Tot aan 1900 beheersen discussies over naturalisme versus picturalisme, kunst versus techniek en amateur versus beroepsfotografen de fotografische wereld. Er worden bovendien knappe staaltjes techniek uitgehaald en prachtige foto’s geproduceerd. Aan het eind van de negentiende eeuw kennen we kleurenfoto’s, stereobeelden, film en wergwerpcamera’s.

Tom Meerman

Gaf les op de AKI en is schrijver van de vijf-delige reeks Fotografie als Taal. Hij is ervaren als fotograaf, docent, boeksamensteller en projectleider. Hij schrijft columns over fotografie in dagblad De Gelderlander en is dit jaar gastcurator bij 033Fotostad Amersfoort. Ook was hij jurylid voor o.a. P3x, Parijs, en Shanghai International Photographic Art Exhibition.

Drie colleges

In drie colleges ontdek je hoe stroming en stijlen elkaar opvolgden. Je ontdekt niet alleen hoe grote voorbeelden uit het vakgebied hun keuzes maakten maar je leert inzien hoe ook je eigen ontwikkeling langs gelijksoortige dilemma’s verloopt. De colleges behandelen de periodes 1839-1900, 1900-1950 en 1950-heden en zijn los van elkaar te volgen.

Deel 2: 18 april 2019 / Van Stieglitz tot Robert Capa
Deel 3: 2 mei 2019 / Van Irving Penn tot David LaChapelle

Meer info en aanmelden via Photo020.

Bestel dit boek
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: