Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Licht

vage foto van een grote steiger bij de zee
foto: © 2015 Andreas von Maltzan. All rights reserved. www.maltzan.deCatwalk, Maldives, 2013 published by teNeues

De Franse uitvinder van de fotografie Nicéphore Niépce gebruikte de term heliografie, ofwel 'lichttekeningen' voor zijn fotografische beelden. Deze beschrijving is ook passend voor de fotografie van Andreas von Maltzan.

De licht- en schaduwpartijen in de foto's van Von Maltzan doen de kijker herinneren aan Niépce's View from the Window in Le Gras, de vroegst bewaard gebleven foto uit 1826/1827.

Andreas von Maltzan fotografeert plaatsen, zoals Venetië of de Malediven, maar het gaat nooit om de plaatsen als zodanig, maar meer om de lichtpaden, de uitbundige kleuren en bewegingen.

In zijn spontane beelden, meestal genomen in de nacht, wordt de werkelijkheid verbrokkelt in pixels en herboren als abstract kunstwerk. Deze uitgave is een eerste overzicht van von Maltzan werk.

foto van een vrouw van kin tot borst onder water met lichtspiegelingen
‍foto: © 2015 Andreas von Maltzan. All rights reserved. www.maltzan.deUnderwater, Maldives, 2009 published by teNeues

Na een studie communicatie en zakelijke administratie, leidde Andreas von Maltzan reclamebureaus en richtte succesvolle internetbedrijven op, waaronder het dating platform Neu.de.

Andreas von Maltzan creëert met zijn suggestieve foto's een sfeer van eenzaamheid, rust en tijdloze sereniteit, zoals je die waarschijnlijk alleen in Venetië in het najaar zou terugvinden.

De beelden ontstaan zonder een statief uit de bestaande situatie en bijzonder opmerkelijk is de focusdiepte van de foto's, vooral omdat hij geen andere dan de werkelijk bestaande lichtbronnen gebruikt. Hierdoor wordt de echte sfeer perfect vastgelegd.

Andreas von Maltzan benadert de situaties en beelden die hij vastlegt met zijn camera spontaan. Verrassende, ongeplande momenten met uitzichten in de nacht, in steden en landschappen in Europa en Afrika. Vooral bijzonder zijn de mensen op de foto's die in de tijdloze omgeving wandelen en als geesten in de beelden verschijnen. De mens is meestal gefragmenteerd en indirect gezien in lichtgedeelten of in architectonische details.

Von Maltzan biedt de kijkers de mogelijkheid om zijn nieuwsgierige blik zelfbewust te volgen, en om de betekenis die het leven in zich heeft te herkennen en in zich op te nemen.Krachtige fotografie met een hypnotisch effect, een verfrissend nieuw perspectief op zogenaamd alledaagse onderwerpen en natuurlijke foto's die de grenzen van het medium onderzoeken.

Licht - Andreas von Maltzan
Pagina's: 192
Prijs: € 115,00 
Uitgever: teNeues
ISBN: 9783832732608

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: