Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Langs de oevers van de Yangtze

foto van een man die langs de oever van de Yangtze staat te kijken naar de stad

China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest. In de nieuwe VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze reist fotograaf Ruben Terlou stroomopwaarts langs China’s langste rivier, de Yangtze.

Langs de oevers van de Yangtze is te zien vanaf zondag 7 februari 2016 om 20.15 uur op NPO 2.

De rivier vormt met haar 6300 kilometer een dwarsdoorsnede van China en is behalve ’s lands belangrijkste levensader ook de rode draad in deze zesdelige documentaireserie. Door Terlou’s lens zien we het China van nu en maken we kennis met de mensen die er wonen.

De reis start in de metropool Shanghai. Daarna vervolgt Terlou zijn weg westwaarts over de rivier langs grote steden als Nanjing, Wuhan en Chongqing tot hij steeds dichter bij Tibet en de bron van de Yangtze komt. Langs de oevers van de Yangtze is een reis vol bijzondere ontmoetingen en verhalen over China, veertig jaar staatskapitalisme en de gewone Chinees.

Presentator Ruben Terlou (1985)

Op zijn 19e vertrok Ruben Terlou naar China met de droom daar fotograaf te worden. In twee jaar tijd leerde hij de taal - hij spreekt vloeiend Mandarijn - en de gebruiken van China kennen, wat hem samen met zijn fotocamera toegang gaf tot het leven van alledag. Een bestaan als jonge Westerse fotograaf in China bleek niet makkelijk en na twee jaar verhuisde Terlou terug naar Nederland en ging Geneeskunde studeren.

foto van Chinese werkman met helm achter raam in bouwkeet
‍foto: Ruben Terlou

Naast zijn studie was hij als documentair fotograaf actief in Azië en het Midden Oosten. In 2008 en 2009 won hij een eerste, tweede en derde prijs van de Zilveren Camera voor buitenlands nieuws met foto’s van het dagelijkse leven in Afghanistan. In 2013 studeerde Terlou cum laude af. Maar fotografie en het reizende bestaan bleven lonken.

Over de reis

Tijdens zijn reis trekt Terlou op met boerenjongens uit de immigrantenwijk Sanlintown, die een tomeloze ambitie hebben om het te maken in Shanghai. Op weg naar Nanjing maakt hij deel uit van de bemanning van één van de reusachtige schepen, die weken achtereen over de Yangtze varen. Tijdens zijn verblijf in Wuhan zwemt hij samen met de leden van de beroemde Mao zwemclub de rivier over. Wanneer hij meevaart met een dokterskoppel, dat de mensen in de vissersdorpen aan de oever verzorgt, leert hij de indrukwekkende meren rondom de Yangtze kennen.

foto van flats van Shanghai met man met stok en touw op zijn rug ervoor
‍foto: Ruben Terlou

In de nationale vakantie in China bezoekt hij samen met duizenden Chinese toeristen de Drieklovendam, de grootste waterkrachtcentrale van de wereld die de rivier en de omliggende dorpen voor altijd heeft veranderd. In Chongqing krijgt hij les in Mahjong, het populairste spel van China, waarna hij verder trekt richting Shangri-La om met pelgrims de bergen in te trekken op zoek naar de planten en zaden, die de basis vormden voor de beroemde Chinese traditionele geneeskunde. Tot slot verwondert hij zich om de indrukwekkende First Bend van de Yangtze rivier, het gebied waar de rivier begint en de reis van Terlou eindigt.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: