Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam

foto uit 1908 in zwartwit van een man met paarden en kar op de Gedempte Botersloot in Rotterdam
foto: © Stadsarchief Rotterdam - Gedempte- Botersloot, 1908

Rotterdam staat aan het begin van de twintigste eeuw aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Henri Berssenbrugge fotografeert Rotterdam precies zoals de stad toen gevoeld moet hebben. Zijn beeldende nalatenschap is van groot historisch belang en nu samengebracht in een must have voor de liefhebber van Rotterdamse historische fotografie.

De stadsfoto’s van Berssenbrugge geven een unieke inkijk in het gewone leven van Rotterdammers. Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam is een fotoboek met een rijke schakering van beelden die nog altijd weten te ontroeren en waarin de eigenzinnigheid van de fotograaf voluit tot zijn recht komt.

De fotograaf Henri Berssenbrugge (1873-1959) is een van de belangrijkste fotografen in het vooroorlogse Nederland. Zijn werk was in vele publicaties te zien en werd nationaal en internationaal tentoongesteld. Hij runde een fotostudio aan het Boschje en later aan de chiquere Mauritsweg. Portretfotografie was zijn belangrijkste bron van inkomsten maar hij was te beweeglijk voor het werken in de studio. Na de studio-opnamen fotografeerde hij voor zijn plezier op straat. Als een flaneur bewoog hij zich door de stad en haalde zijn camera op de juiste momenten tevoorschijn.

foto uit 1910 in zwartwit van een straatje in Rotterdam met mensen voor hun huis op stoel en staand en op grond
‍foto: © Stadsarchief RotterdamThoolenstraat, 1910

Berssenbrugge had geen oog voor het drukke moderne stedelijke verkeer met zijn trams, auto’s, havenkranen, graanelevatoren en grootse zeeschepen. Hij was niet geïnteresseerd in de stad van de toekomst. Hij zocht de stad die er nog was en die er binnen afzienbare tijd niet meer zou zijn: het buurtleven in de stegen, de levendige handel op de markten en de beurtvaart in de grachten. Het zijn opvallende sfeerbeelden van het alledaagse leven van Rotterdammers tussen 1906 en 1916.

Kenmerkend voor zijn foto’s en gedurfd voor die tijd zijn de experimenten met grafische technieken en de schilderachtige toepassingen waarmee zijn werk raakt aan de schilderkunst.

Van de foto’s uit deze periode verkocht Berssenbrugge ruim vierhonderd glasnegatieven aan het Stadsarchief Rotterdam. Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam presenteert een eerste selectie uit dit onbekende Rotterdamse oeuvre.

Essays van Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam, en Frits Gierstberg, curator bij het Nederlands Fotomuseum, onderstrepen het belang voor Rotterdam en de geschiedenis van de fotografie.

Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam 
Aantal Pagina's: 120
Prijs: € 22,50
Uitgever: Uitgeverij Diafragma
ISBN: 9789490631116

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: