Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie..
Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotomuseum Den Haag toont Generation Wealth

foto: © Lauren Greenfield/Fotomuseum Den Haag - Jackie (41) en haar vriendinnen dragen Versace-handtassen tijdens een besloten openstelling van de Versace-winkel, Beverly Hills, 2007

Fotomuseum Den Haag toont ter gelegenheid van de tentoonstelling Generation Wealth (te zien vanaf 15 september 2018) de nieuwste gelijknamige documentaire van Lauren Greenfield. De film, die in januari 2018 de première beleefde op het prestigieuze Sundance Film Festival in Utah, draait sinds juli in de VS en de UK in de bioscopen. Voor de gehele Benelux is Generation Wealth exclusief te zien in Fotomuseum Den Haag.

De ruim anderhalf uur durende documentaire over het brandende verlangen naar rijkdom en weelde, wordt doorlopend vertoond in een speciaal ingerichte filmzaal in het museum.

foto: © Lauren Greenfield/Fotomuseum Den Haag - Limo Bob in zijn kantoor, Chicago 2008
foto: © Lauren Greenfield/Fotomuseum Den Haag - Limo Bob in zijn kantoor, Chicago 2008

De Amerikaanse fotograaf en filmmaker Lauren Greenfield (1966) houdt zich al vijfentwintig jaar bezig met het thema ‘rijkdom’ en portretteert over de gehele wereld zowel de één procent rich and famous als mensen die er alles aan doen om dit uit te stralen. Met de film Generation Wealth maakt zij de balans op van haar onderzoek naar de uitwassen van de American Dream en het brandende verlangen naar meer. Ze keert terug naar de mensen die zij de afgelopen 25 jaar portretteerde en legt hun vaak aangrijpende levensverhalen vast.

Het resultaat is zowel het verslag van een zeer persoonlijke reis als een schokkende getuigenis van een cultuur die doordrenkt is van materialisme, narcisme en hebzucht en de prijs die men daarvoor betaalt. In de woorden van The New York Times: “[Greenfield] brengt de wijd uiteenlopende, verontrustende onderwerpen die de film behandelt samen alvorens een conclusie te trekken waar ze eigenlijk al de hele tijd naar toewerkte: liefde is belangrijker dan geld.”

foto: © Lauren Greenfield/Fotomuseum Den Haag - Ilona thuis met haar dochter Michelle (4), Moskou 2012
foto: © Lauren Greenfield/Fotomuseum Den Haag - Ilona thuis met haar dochter Michelle (4), Moskou 2012

Lauren Greenfield start haar onderzoek in de jaren 90 in Los Angeles, de stad waarin ze opgroeide. In dit centrum van de opkomende celebrity-cultuur, aangewakkerd door MTV, wordt in die jaren steeds grotere nadruk gelegd op materialisme en het lichaam. Greenfield werkt aanvankelijk als persfotograaf, maar maakt tegelijkertijd autonoom werk.

Generation Wealth gaat niet over de rijken der aarde, maar over het brandende verlangen naar meer. Onder invloed van rolmodellen als Kim Kardashian wordt dit verlangen een drijvende kracht, maar in toenemende mate ook een onrealistisch streven voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Velen maken enorme schulden om meer luxe producten te kunnen vergaren en om aan een ideaalbeeld te kunnen voldoen.

foto: © Lauren Greenfield/Fotomuseum Den Haag - Xue Qiwen (43) in haar appartement in Shanghai dat is ingericht met meubels van haar favoriete merk Versace, 2005
foto: © Lauren Greenfield/Fotomuseum Den Haag - Xue Qiwen (43) in haar appartement in Shanghai dat is ingericht met meubels van haar favoriete merk Versace, 2005

Het vroege werk van  Lauren Greenfield  blijkt al snel een profetische waarde te hebben wanneer deze doorgeslagen American Dream zich begint te verspreiden over de wereld. Greenfield gaat voor Generation Wealth vervolgens ook de  grens over. Ze neemt de kijker mee naar huizen van Russische oligarchen, resorts in Dubai en naar privéjachten van de Chinese nouveau riche. De fotoreportages van Greenfield zijn afwisselend humoristisch, ontroerend en choquerend. Samen met de bijbehorende interviews geven de foto’s blijk van de vertrouwensband die Greenfield met de geportretteerden weet op te bouwen.

De tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag omvat meer dan tweehonderd foto’s en diverse interviews en korte films. Generation Wealth is een indrukwekkend verslag van het brandende verlangen om rijk te zijn, tegen elke prijs.

Lauren Greenfield werd in 1966 in Boston, Massachusetts geboren en groeide op in Venice, Los Angeles. In 1987 behaalde ze haar Bachelor aan de faculteit Arts & Sciences van Harvard University. Haar werk werd gepubliceerd in talrijke magazines en kranten, waaronder ELLE, The Guardian, Harper’s Bazaar, Le Monde, National Geographic, The New York Times Magazine, The New Yorker en Vanity Fair. Greenfield heeft vijf korte en vier lange documentaires gemaakt. Met de documentaire The Queen of Versailles (2012) heeft ze maar liefst 26 nominaties en acht awards in de wacht gesleept.

Bekijk de trailer:

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
gewaardeerde partners: