Fotograaf Manfred Wirtz wint internationale prijs

Aan de in Monnickendam woonachtige fotograaf Manfred Wirtz is een belangrijke prijs toegekend. Zo werd gisteren bekend gemaakt. Uit de talrijke foto-inzendingen van 42 internationale fotografen is zijn reportageserie over Roemenië bekroond met de The award for the best photographs in The Transylvania Photo Exhibition. De prijs is hem toegekend door het Romanian Cultural Institute in het kader van Sibiu (Roemenië), Culturele Hoofdstad van Europa.

foto: Manfred Wirtz

De foto's zijn te zien in de Waterland Photo Gallery, Roomeinde 13 te Broek in Waterland alsmede in zijn fotoboek Village in the Carpaths, Impressions of Romania dat in de galerie verkrijgbaar is.

Manfred Wirtz is gespecialiseerd in documentaire- en reportagefotografie. Hij werkt voor pers en beeldarchieven, hoofdzakelijk in voormalige Oostbloklanden, Polen, Rusland, de Baltische staten, Hongarije, Slowakije en Roemenië.

In 1964 verhuisde Manfred Wirtz van Duitsland, waar hij afstudeerde als grafisch ontwerper aan de gerenommeerde Folkwangschule in Essen, naar België. In Brussel ging hij werken als artdirector bij een reclamebureau. Zeven jaar later vestigde hij zich in Nederland, nog altijd als artdirector in de reclame, maar met een toenemende belangstelling voor de fotografie.

In het begin van de jaren 80 reisde hij naar Sovjet-Unie, Polen, de DDR en de Baltische staten. In 1995, bracht Wirtz voor het eerst een bezoek aan Roemenië. In het grensgebied met de Oekraïne belandde hij in Salistea de Sus, een dorpje in de Karpaten.

Het regime van Ceaucescu leek aan de 2.500 inwoners voorbij te zijn gegaan. De bevolking leefde er nog als in de middeleeuwen. Dit resulteerde in 2005 in de boekuitgave Village in the Carpaths. Er volgden exposities ondermeer op het Fotofestival Naarden, Herford (Engeland), Keulen en Dresden (Duitsland), Luxemburg, Brussel (België), Lorient (Frankrijk) en in de Waterland Photo Gallery te Broek in Waterland (2006).

Dichter bij huis maakte hij een fotoserie over de Belgische carnavaltradities en het boek Oud Gedaan, verdwijnende Oudhollandse ambachten in de provincie Noord-Holland. Tevens leverde hij fotobijdragen aan het zojuist verschenen fotoboek 'Het Gezicht van Waterland' met werk van 16 vakfotografen.

Wirtz fotografeert vanuit de klassieke tradities, zonder ingrijpen en zonder te manipuleren, analoog, met als afwerking bij voorkeur handafdrukken en barietprints.

Bestel dit boek
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Zorg ervoor dat ons mailadres voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat: info@fotografie.nl

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: