Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograaf des Vaderlands 2016

Fotoweek benoemt Robin de Puy (1986) tot vierde Fotograaf des Vaderlands, als opvolger van Ahmet Polat. De Fotograaf des Vaderlands is een jaar lang de ambassadeur van Fotoweek en het gezicht van de Nederlandse professionele fotografie.

Rond het thema van Fotoweek 2016 Kijk! Dit ben ik maakte de Fotograaf des Vaderlands, speciaal voor Fotoweek, een bijzondere fotoserie die wordt getoond tijdens het tweejaarlijkse internationale fotofestival BredaPhoto dat dit jaar plaatsvindt van 15 september tot 30 oktober.

foto van een man met een papieren hoedje in tuin tussen hoge bloemen en struiken
foto: © Robin de Puy/Courtesy The Ravestijn Gallery | Jan Mallan, 2016

De Puy fotografeerde hiervoor de oom van haar vader, Jan Mallan, een 81-jarige man met Alzheimer. Ze heeft een warme band met deze man, die begin jaren zestig met zijn Deense vrouw naar Denemarken verhuisde. Ze was naar eigen zeggen bang om hem te verliezen, bang dat zijn uniciteit verloren zou gaan door de ziekte. Maar wat neemt de ziekte precies weg van zijn identiteit? Wat komt ervoor in de plaats?

De foto’s van de Nederlandse portretfotograaf Robin de Puy zijn altijd zwart-wit. Haar werk is vaak een combinatie van fotografie en film, want; taal en beweging zijn voor de Puy een essentieel onderdeel van identiteit.

Met het thema van dit jaar, Kijk! Dit ben ik, wordt de nadruk gelegd op portretfotografie. En op de wisselwerking tussen de geportretteerde en de fotograaf. Wie ben jij? Hoe kijk je naar jezelf? Wat wil je van jezelf laten zien? Weerspiegelt jouw portret je ware ik, of is dat slechts het beeld dat de fotograaf van je heeft? Hoeveel van zichzelf kan de fotograaf overbrengen in het portret van een ander? Fotoweek legt de focus op het individu: zowel voor als achter de lens.

foto van handen met een tang op een stuk hout
foto: © Robin de Puy/Courtesy The Ravestijn Gallery | Jan Mallan, 2016

Tijdens de Fotoweek zullen verschillende instellingen pop-up studio’s organiseren waar bezoekers hun portret kunnen laten maken door bekende en onbekende portretfotografen. Verder zijn er activiteiten en programma’s in verschillende musea en culturele instellingen, zoals het Groninger Museum, het Joods Historisch Museum, de Kunsthal Rotterdam, het Nationaal Archief in Den Haag en het Nieuwe Instituut.

Meer info op www.defotoweek.nl.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: