Fotoboek: In het voetspoor van Louis Couperus

Meer dan 130 prachtige foto's uit het oude Indië, omgeving Pasoeroean, Oost-Java. Juist hier en in die tijd schreef Louis Couperus zijn bekende roman De stille kracht. Couperus liet zich volop inspireren door de omgeving en modelleerde zijn Laboewangi overduidelijk naar Pasoeroean.

Nu, ruim honderd jaar later, geeft In het voetspoor van Louis Couperuseen accuraat en nostalgisch beeld van wat Couperus inspireerde.

We schrijven het jaar 1899. De resident van Pasoeroean, André Salmon, neemt afscheid op het station van Malang voor zijn vertrek naar Nederland.

Hij krijgt bij die gelegenheid van vrienden en collega's een bijzonder cadeau, een dierbare herinnering aan een 'rijk Indisch leven', aangeboden: 140 foto's van de residentie die hij zo veel jaren als binnenlands bestuurder had gediend. De foto's werden hem nagestuurd en na zijn dood meer dan honderd jaar door de erven in een prachtige handgesneden doos bewaard.

foto: Firma Salzwedel - Uit: In het voetspoor van Louis Couperus

In het voetspoor van Louis Couperus bevat meer dan 130 foto's uit die bijzondere collectie, gemaakt door de firma Salzwedel uit Soerabaia en van commentaar voorzien door Karin Peterson.

Niet alleen de steden Pasoeroean, Bangil en Malang zijn in beeld gebracht, ook portretteerde Salzwedel de mensen die de residentie Pasoeroean bevolkten: inlanders, rijke Chinezen, opiumgebruikers, militairen, arbeiders op de suiker- en koffieondernemingen en Nederlandse bestuursambtenaren.

Een heel bijzonder facet van deze fotocollectie houdt verband met de komst van Louis Couperus naar Pasoeroean. In het residentiehuis, waar Couperus logeerde bij zijn zwager, de nieuwe resident Valette, schreef hij rond 1900 zijn beroemde roman De stille kracht en voor die roman liet hij zich zeer inspireren door Pasoeroean.

De manier waarop Couperus Laboewangi, 'het doodstille plaatsje van Indisch-binnenlandsche sluimering' in De stille kracht beschreef, sluit in vele opzichten naadloos aan bij de foto's in dit boek.

foto: Firma Salzwedel - Uit: In het voetspoor van Louis Couperus

In een apart hoofdstuk gaat Steven Wachlin nader in op de geschiedenis van de firma Salzwedel.Karin Peterson is neerlandica en freelance-onderzoeker en publicist. Zij was enige jaren voorzitter van het Louis Couperus Genootschap. Steven Wachlin is fotografie-historicus en schreef onder meer Woodbury & Page Photograpers Java.

In het voetspoor van Louis Couperus. Pasoeroean door de lens van Salzwedel - Karin Peterson, met een bijdrage van Steven Wachlin
Uitgever: KIT Publishers
ISBN: 9789068326970

Bestel dit boek
Ontdek meer