Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

EILAND blues - Overleven op 60° noorderbreedte

Schapen in Landschap uit Eiland blues, Overleven op 60° noorderbreedte door Anneke de Bundel en Nicole Franken, isbn 9789050117135
foto: EILAND blues, Faeröereilanden

Ze koesteren de verlatenheid, zoeken de eenzaamheid zelfs op of blijven voor altijd wonen in die verlaten baai. Ze zijn niet wereldvreemd, keren zich niet van de mensheid af, maar varen wel bij een rustig bestaan. EILAND blues biedt een boeiende reeks portretten van eiland­bewoners en hun omgeving.

Eiland­gemeen­schappen worden omringd door duizeling­wekkende schoonheid, kennen nog een traditio­nele cultuur, maar kampen ook met leegloop en uitzichtloosheid. Dit boek is een prachtige ode aan die paradoxale wereld: interessant voor iedereen met een voorliefde voor fotografie, reizen en mensen.

vrouw met kind op arm en kind ernaast op een weg in Kinhu Estland
foto: EILAND Blues - Kinhu, Estland

In EILAND blues bezoeken fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel zes eilandgemeenschappen in Noord-Europa. In Oost-Groenland zien ze hoe de kansen voor een opleiding een Inuitgemeenschap verscheurt. In IJsland moet een moeder steeds verder rijden voor de school voor haar kind. En op het religieuze Harris is geen huwelijkskandidaat meer voorradig.

Maar geluk gloort er eveneens, zoals op het Noorse Røvær waar een tragedie al decennialang voor saamhorigheid zorgt, en in Ittoqqortoormiit ligt de wereld aan je voeten als de baai bevriest. Dit boek is een prachtige ode aan die paradoxale wereld.

  • Verhalen uit zes noordelijke eilandgemeenschappen (Groenland, IJsland, Schotland, Noorwegen, Kihnu, Faeröereilanden)
  • Schitterende fotografie
  • Krachtige combinatie van tragiek, schoonheid en passie voor desolate plekken

Fragment

"Je hebt hardgelopen", stelt Mare bij het ontbijt vast. Verschillenden mensen hebben me gespot en dat op Facebook aan Mare gemeld. "Geen van hen zei me anders gedag", antwoord ik. "Je bent een buitenstaander en sport is belachelijk. Dat laatste wordt door de mensen hier gezien als iets voor mensen die niets te doen hebben in hun leven." Ik knik en eet van het bruine brood dat Mare heeft gebakken. Het valt niet mee om in de smaak te vallen.

jongen met fiets in Groenland met rode en blauwe huizen tegen bergen achter hem
foto: EILAND blues - Groenland

Uit de pers

EILAND blues maakt een connectie tussen de verschillende, maar ergens toch gelijke levens op eilanden in Noord-Europa. De foto’s laten de mooie kant van het bestaan op de eilanden zien, de vrijheid en ook ‘het woeste’, maar vooral dat het idyllische idee van ‘op een eiland wonen’, in de praktijk niet altijd even waar is. Want het eilandleven is vaak ook hard en zeker anno nu niet meer heel vanzelfsprekend. Nicole Franken schuwt niet om dichtbij te komen en je voelt als kijker de connectie met het onderwerp. Een aanrader voor iedereen met een voorliefde voor fotografie, reizen en mensen!” - Ilvy Njiokiktjien - documentaire fotograaf, winnares Zilveren Camera en twee awards bij World Press Photo en eerste Fotograaf des Vaderlands.

Fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel verhalen over mensen die tegen de stroom oproeien en bestemmingen die uit beeld dreigen te raken.
Eerder maakten ze Over elfjes en kogelgaten - berichten uit een vergeten landschap.

Met een voorwoord van Dorian van Rijsselberghe, tweevoudig olympisch kampioen windsurfen.

EILAND blues - Overleven op 60° noorderbreedte - Anneke de Bundel en Nicole Franken
Pagina's: 160
Prijs: € 24,95
Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN: 9789050117135

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: