Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

De Wadden, landschap in beweging

Coverfoto van boek De Wadden, landschap in beweging

Waar zee en land elkaar ontmoeten in een eeuwig durende omarming

De bekende landschapsfotograaf Maarten Westmaas dompelde zich onder in de natuur en de cultuur van het Waddengebied. Wat maakt dit landschap zo bijzonder? Hoe is het er om te wonen? Hoe is de geschiedenis van dit wervelende gebied? Wat voor landschappen en welke natuur zijn er te vinden?

Het oudste woord

'Wad’ zou volgens etymologe Nicoline van der Sijs het oudst bekende Nederlandse woord zijn. Het is te vinden in de plaatsnaam Vadama (het huidige Wadenoijen), die in het jaar 107 door Tacitus opgetekend werd. Overigens betekende 'wad' toentertijd nog niet wat we tegenwoordig onder een waddengebied verstaan, maar was het een doorwaadbare plaats (voorde) in een rivier.

De Wadden nu

De Wadden - Een wereld van eilanden, slikplaten, prielen en stranden. Een wereld vol verhalen waar de dynamiek van afspat. Land van jutters en matrozen. Lepelaars en orchideeën. Walvisvaarders en badgasten. Zeehonden en schelpen. Festivalvierders en strandwandelaars. Land waar je tot rust kunt komen en je zorgen aan de wal blijven. Eeuwenoud landschap gevormd door zand, water, wind en de mens; badend in constant veranderend zilveren licht.

foto van waddenschilder op wadden met emmer verf en boot
‍foto: © Maarten WestmaasGeurt Busser, waddenschilder

[...] "Geurt Busser, waddenschilder, is geboren in Leeuwarden (1947). Na de HBS in Groningen is hij een jaar op de kunstacademie geweest, maar na een jaar hield hij het voor gezien. 'Kennis is dodelijk,' roept hij vanachter het stuurwiel van zijn kotter. Shagje in de mondhoek. 'De wereld moet ontdekt worden. Niet uitgelegd.' Het wad is zijn werkgebied. Zijn landschap. Een landschap om voor te vechten. 'De meeste mensen bedenken wat ze willen worden. Ze leven naar dat doel toe. Maar nieuwe doelen dienen zich altijd aan. Ik bedacht in 1967 hoe ik wilde leven. Dat is hoe het is gegaan ik ben altijd mijn eigen pad gegaan. ik ging voor de vrijheid. Dat is wel gelukt.' [...]"

De Wadden nu is een boek vol verhalen, geschiedenissen, interviews, anekdotes en foto’s over dit in Nederland unieke Werelderfgoed.

De Wadden nu - Landschap in beweging - Maarten Westmaas
 Pagina's: 192
Prijs: € 25,00
Uitgeverij: Waanders & de Kunst
ISBN: 9789462620612

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: