De grote Amsterdam onbewolkt

foto: © Peter Elenbaas - De Nieuwmarkt en de Waag met daarachter de Geldersekade. Links de Oudezijds Achterburgwal.

In de populaire Amsterdam onbewolkt-serie is nu De grote Amsterdam onbewolkt verschenen. Deze uitgave is groter, uitgebreider en gedetailleerder dan de voorgaande edities. Alle delen van de stad passeren de revue, van het historische hart tot aan de rafelranden.

In krap tien jaar tijd maakte fotograaf Peter Elenbaas met Lambiek Berends zes Amsterdam onbewolkt-boeken, die een gevarieerd publiek bereikten. Door de verbeterde fotografische technieken en een stad die volop in ontwikkeling is, ontstond al snel een nieuwe ambitie: Amsterdam onbewolkt, nóg groter en completer.

De grote Amsterdam onbewolkt bevat alle wijken die de stad rijk is, in een lekker ruim formaat en in een kwaliteit die nog meer details zichtbaar maakt.

Fotograaf Peter Elenbaas fotografeert de stad al sinds de jaren tachtig vanuit de lucht. Sindsdien is er ongelooflijk veel veranderd in de stad en van bovenaf is dat goed te zien. Industriële gebieden zoals de Oostelijke Eilanden en de IJ-oevers zijn levendige woonwijken geworden, in het stadshart onderging de Nieuwmarkt een metamorfose door de aanleg van de metro.

Foto: © Peter Elenbaas - De stad gezien vanuit Landelijk Noord over het Buien-IJ. Rechts Durgerdam.

De begeleidende teksten van Lambiek Berends informeren onder meer over de geschiedenis en de toekomst van de Noord/Zuidlijn, en over het ontstaan van het Vondelpark, het Concertgebouw, het Rijksmuseum, de Jordaan als eerste arbeiderswijk van de stad en de overige wijken die rondom het centrum liggen.

Behalve alle stadsuitbreidingen komt ook het proces van 'gentrification' ter sprake. Het heeft zich eerst in de Jordaan voltrokken en is al langere tijd gaande in de Pijp en begint nu ook in de Transvaalbuurt en Noord op gang te komen: oude wijken die dreigen te verkrotten worden daarvoor behoed, doordat woningcorporaties een deel ervan in de vrije verkoop aanbieden, waardoor de sociaaleconomische samenstelling van de bevolking van de wijken zich wijzigt en daarmee ook het karakter van de wijken.

Kortom weer een fotoboek vol informatie over Amsterdam, voor de liefhebber of ingezetene.

Peter Elenbaas is freelance fotograaf. Hij publiceerde eerder zes Amsterdam onbewolkt-boeken en een kwartet. In de onbewolkt-reeks maakte hij ook boeken over Groningen, de Wadden en Rotterdam.

Lambiek Berends is medewerker van het magazine 360 en was jarenlang redacteur van achtereenvolgens de Volkskrant en Het Parool. Met Elenbaas maakte hij de eerdere delen Amsterdam onbewolkt. Ook schreef hij onder andere Rozen en tomaten, over de Amsterdamse schouwburg.

De grote Amsterdam onbewolkt - Peter Elenbaas en Lambiek Berends
Pagina's: 208
Prijs: € 39,99
Uitgever: Uitgeverij Bas Lubberhuizen
ISBN: 9789059374683

Bestel dit boek