Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

COLS

foto: © Michael Blannp. 2 Monte Zoncolan, het begin van de klim - uit het boek COLS
foto: © Michael Blannp. 2 Monte Zoncolan, het begin van de klim

De fantastische foto’s zijn van de hand van Michael Blann, voormalig profrenner, nu professioneel fotograaf. Hij heeft meer dan veertig cols in Europa op beeld vastgelegd vanuit het perspectief van de wielrenner. Elke berg en elke beklimming is uniek: wind, regen, sneeuw en zon veranderen en bepalen de ervaring en de klim.

Michael Blann begon in zijn tienerjaren al met wielrennen. Net als veel andere jonge fietsers droomde hij ervan in de voetsporen te treden van de renners die hij op televisie en in tijdschriften zag. Gedurende dertig jaar ging hij op pad om het landschap waar de renners doorheen fietsen in zich op te nemen en begon de bergen vanuit een wielerperspectief op beeld vast te leggen.

Als fotograaf geeft hij de voorkeur aan het nemen van foto's van veraf. "Ik neem van nature het standpunt in van de passieve toeschouwer die vooral oog heeft voor het bredere beeld zoals zich dat voor hem ontvouwt. Deze afstandelijkheid roept een gevoel van rust en diepe introspectie op, dat op zijn beurt wordt weerspiegelt in de uiteindelijke foto.[...] Ik wilde het unieke karakter van iedere berg in beeld brengen - de wegen en andere menselijke bouwwerken waarmee het landschap is doorspekt, de vegetatie en de invloed van de seizoenen."

...de massieve monumentaliteit en de wisselende stemmingen van de bergen...

De Mont Ventoux, de Stelvio, Alpe d’Huez, de Galibier en de Tourmalet: beroemde bergtoppen als tempels van de wielerheroïek. Jaarlijks trekken er duizenden wieler-amateurs naartoe om zichzelf op de proef te stellen. Ze gaan de worsteling aan met de berghelling en willen in het kielzog van hun helden weten hoe het voelt om af te zien op het dak van Europa.

‍foto: © Michael Blannp. 91 Col d’Aubisque uit hert boek COLS
‍foto: © Michael Blannp. 91 Col d’Aubisque: 
hier werd Wim van Est met behulp van veertig aan elkaar geknoopte banden gered nadat hij in de Tour van 1951 in de gele trui uit de bocht schoot en in het ravijn terechtkwam.

Naast de foto’s en klimprofielen van de belangrijkste cols zijn odes aan het klimmen en talrijke persoonlijke herinneringen van grote vedetten uit de wielerwereld opgenomen. Het zijn de getuigenissen van o.a. Lizzie Armitstead, Ivan Basso, Bernie Eisel, Maurizio Fondriest, Andy Hampsten, Sean Kelly, Greg LeMond, Robert Millar, Allan Peiper en Stephen Roche.

COLS is een iconisch fotoboek met de landschappen van de meest majestueuze bergen en legendarische cols uit de wielergeschiedenis, bestemd voor de groeiende groep passieve en actieve wielerenthousiastelingen. Beschreven zijn 44 cols, waaronder: Alpe d’Huez, Col d’Aubisque, Col du Galibier, de Gavia, Col d’Izoard, de Stelvio, de Teide, Col du Tourmalet, Mont Ventoux.

Voor wie niet van wielrennen houdt: COLS is indrukwekkend genoeg voor mensen die de stilte van een landschap zoeken en tevreden zijn met "[...] de massieve monumentaliteit en de wisselende stemmingen van de bergen [...].", want "Een wielerronde is als een bliep in de geologische tijdschaal, een reizend circus dat ergens één dag neerstrijkt en de volgende dag weer is verdwenen, de berg achterlatend, als een constante." En ook dat laatste is door Blann voortreffelijk vastgelegd.

COLS - De mooiste beklimmingen in Europa - Michael Blann
Pagina's: 224
Prijs: € 34,95
Uitgever: Uitgeverij Thoth
ISBN: 9789077699157

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: