Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie..
Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Cityscapes & Birdmen

Cityscapes & Birdmen - Jacquie Maria Wessels

Jacquie Maria Wessels portretteerde tussen 2006 en 2009 in Suriname en in Nederland vele stoere Surinaamse mannen die bezeten zijn van hun zangvogeltje. De ‘gekooide vogel’ is de hoofdrolspeler in zangvogelwedstrijden.

Bij deze ‘populairste sport van Suriname’ komen mannen uit alle bevolkingsgroepen gemoedelijk samen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt en wie de hoofdprijs wint.

‍foto: © Jacquie Maria Wessels - Birdmen
‍foto: © Jacquie Maria Wessels

Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is deze liefhebberij met de Surinamers meeverhuisd naar Nederland. Zowel in Suriname als in Nederland - onder meer in amsterdam en Den Haag - worden de wedstrijden op de heel vroege zondagochtend gehouden.

Stereotype mannenattributen als kleding, auto’s en motoren spelen hierbij een belangrijke rol, maar in de fotografie van Jacquie Maria Wessels laten de mannen zich van een andere kant zien.

In Paramaribo fotografeerde Jacquie Maria Wessels eveneens stadsgezichten waar typisch Surinaamse muurschilderingen domineren: met de hand geschilderde reclame-uitingen bevatten hyperrealistische afbeeldingen van onder meer gereedschappen, soep- blikken, havermout, hotdogs en aansporingen als ‘Doe je best op school’...

Surinamekenner Michiel van Kempen doet op een persoonlijke wijze verslag van zijn rit op de vroege zondagochtend naar ‘de mannen met hun vogelkooitjes’ op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo en geeft en passant een boeiende impressie van Suriname’s booming hoofdstad.

‍foto: © Jacquie Maria Wessels - Cityscapes
‍foto: © Jacquie Maria Wessels

Jacquie Maria Wessels (1959) studeerde in 1990 af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en haalde haar Ba Sociale Psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Michiel van Kempen (1957) is schrijver, letterkundige en Surinamist. Sinds 1 september 2006 is hij bijzonder hoogleraar West-Indische letteren aan de Universiteit van Amsterdam.

Cityscapes & Birdmen - Jacquie Maria Wessels, Michiel van Kempen
Pagina's: 204
Prijs: € 30,99
Uitgever: Uitgeverij Voetnoot
ISBN: 9789078068662

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: