Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Achtste editie BredaPhoto

foto: © Osborne Macharia - No Touch Am
foto: © Osborne Macharia - No Touch Am

Van 5 september t/m 21 oktober heeft de achtste editie plaats van BredaPhoto Festival. Ruim vijftig gevestigde namen en toptalenten exposeren op vijftien binnen- en buitenlocaties in het historische centrum van Breda en het hippe Belcrumgebied, onder meer in de voormalige Koepelgevangenis. 

Het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival wil het beste tonen van de internationale, hedendaagse fotografie. Gerenommeerde kunstenaars exposeren zij aan zij met een nieuwe generatie. Het thema van de achtste editie, To Infinity and Beyond, en de domeinen Biology, Cosmos, Intelligence, God, Society en Image gaan over de invloed van de almaar voortrazende wetenschap. Brengt die louter vooruitgang of openen we een doos van Pandora vol nare verrassingen?

foto: © Shadi Ghadirian - Qajar
foto: © Shadi Ghadirian - Qajar

Zo maakte Geert van Kesteren in Israël een serie over de moderne technologie die er wordt ingezet om God te promoten. Het baanbrekende project Monsato, a photographic investigation van Matthieu Asselin laat de desastreuze gevolgen voor mens en milieu zien van een producent van chemische producten. Mandy Barker fotografeerde microscopisch kleine stukjes plastic die de zeeën vervuilen. Het collectief The Merge – Peter Eriksen, Sarah Galbiati en Tobias Markussen – presenteert een serie over kunstmatige intelligentie en robotica. Shadi Ghadirian combineert in Qajar traditioneel met modern Iran. Osborne Macharia portretteerde oerwoudbeschermers met hun getemde wilde dieren.

Joanna Choumali onderzocht de complexe, tegenstrijdige ideeën over vrouwelijkheid en schoonheid in het moderne Afrika. Uit de open call kwamen onder anderen Peter Lipton en Murray Ballard naar voren met series over de bescherming van bijzondere kikkers en over mensen die hun lichaam na hun dood laten invriezen om hopelijk later weer tot leven te worden gewekt. Uit het talentenprogramma met negen Europese kunstacademies en ruim driehonderd studenten zijn er tien uitgekozen, onder anderen Daniel Szalai, Christoph Krause en Patrick Pollmeier.

Het is slechts een kleine greep uit het programma van BredaPhoto 2018. Naast de exposities is er een verdiepingsprogramma met masterclasses, projecten met scholieren, fotografiestudenten en ouderen, rondleidingen, talkshows, meet-ups, lezingen, boekpresentaties en workshops. Het fotofestival speelt zich af in twee gebieden: het historisch centrum van Breda en de bruisende wijk Belcrum. Hart van BredaPhoto Festival is het voormalige Bredase Museum aan de Parade 12.

The Infinity Path

In samenwerking met het Rotterdamse architectenbureau MVRDV bouwt BredaPhoto een foto-expositie-paviljoen op de Chassé Promenade. Bezoekers kunnen The Infinity Path bewandelen en van verschillende kanten de fotografie in het paviljoen bekijken.

MVRDV Artist Impression Infinity Path
MVRDV Artist Impression Infinity Path

The Infinity Path beslaat de hele omvang van het plein op de Chassé Promenade. De open structuur – het paviljoen heeft geen dak – geeft met zijn wanden ruimte aan de fotografie van het festival. Totaal wordt de installatie zo’n vijfhonderd meter lang; het hoogste punt is zes meter. Daarmee is The Infinity Path ook een echte attractie: een uitkijkpost waar het publiek op kan lopen om de werken vanuit een heel ander perspectief te bekijken. 

Meer info op de website van BredaPhoto.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: