Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Abandoned Places - Henk van Rensbergen

Henk van Rensbergen is piloot van een Boeing 787 en een fotograaf die gefascineerd is door verlaten plekken. Terwijl hij de wereld rondvliegt, bezoekt hij vervallen gebouwen en overgroeide industriële complexen die hij vastlegt met zijn cameralens.

Henk kocht zijn eerste camera toen hij 16 jaar was. Hij trok er eerst op uit in eigen land (België) en bezocht onder meer verlaten fabrieken in Wallonië. Later ging hij ook in het buitenland op zoek naar bijzondere plekken. Van Rensbergen reist nu van Sri Lanka naar Japan en van Mexico naar de Verenigde Staten. Zijn boeken No Man’s Land en Abandoned Places kenden een internationaal succes. Onlangs werd zijn meest succesvolle boek Abandoned Places opnieuw uitgebracht met oude, maar ook veel nieuwe beelden van vervallen plaatsen in de wereld.

Abandoned Places - Henk van Rensbergen, isbn 9789401434775


Rensbergens fascinatie voor vervlogen gebouwen ontstond in zijn jeugd toen hij een villa ontdekte in het Vlaamse kustplaatsje Oostduinkerke. De bewoners van de villa hadden alle meubels en spullen achter gelaten, inclusief kledij die nog aan de kapstokken hing. Hij begon te fantaseren over de levens die deze mensen geleid moesten hebben. Sindsdien is het zijn passie om de stille schoonheid en het macabere verval van deze plekken op beeld vast te leggen voordat het voorgoed verdwenen is.

Als pionier van de Urban Exploration hanteert hij altijd twee regels: het betreden van verlaten gebouwen moet altijd gebeuren zonder schade of overlast en er mag nooit iets worden verplaatst of meegenomen. Van Rensbergen blijft fotograferen waar zijn vluchtschema hem brengt. In landen zoals Kroatië en Italië bezocht hij vervallen kastelen, hotels, theaters en casino’s waar nog steeds de geest hangt van de mensen de er gewerkt en gewoond hebben.

Eén van Rensbergens bekendste foto’s geeft de vergane glorie van Nara Dreamland weer. Dit pretpark, gelegen in Japan, had even groot moeten worden als Disneyland. In het begin trok het park heel wat bezoekers, maar sinds Disneyland Tokio de deuren opende ging het steeds meer bergaf. In 2006 werd het pretpark gesloten en sindsdien is er niets meer gebeurd. Alle kraampjes en attracties staan er roerloos bij. Denk maar aan achtbanen, spookkastelen, themagebieden en allerhande spellen zoals de games op deze pagina. De natuur krijgt alsmaar meer grip op het pretpark en dat levert prachtige beelden op zoals de foto van Van Rensbergen van een kleurrijke attractie die sterk afsteekt tegen de sombere achtergrond van het park.

Abandoned Places - Henk van Rensbergen
Pagina's: 160
Prijs: € 16,99
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401434775

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: