Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tips voor babyfotografie

Tips voor babyfotografie

Er is waarschijnlijk geen spannender moment in het leven dan de geboorte van een pasgeboren baby. De eerste foto's van een baby zijn de foto's waar je nog heel lang naar zult blijft kijken. Met gebruik van een speciale aanpak zijn baby's, evenals dieren, goed te regisseren tijdens het fotograferen, al lijkt het in eerste instantie alsof dat niet zo is. Als fotograaf ben je misschien gewend om commando's te geven voor de regie bij een portretfoto, bij baby's kun je beter een geheel andere tactiek aanwenden.

Na jarenlange ervaring met het fotograferen van pasgeboren baby's voor geboortekaartjes met foto weet fotograaf Alex de Smit alles over de do's en don'ts in babyfotografie. In dit artikel vind je tips en trucs voor het maken van tijdloze foto's van baby's, waar je vast en zeker je voordeel mee kunt doen als je met babyfotografie aan de slag wilt gaan.

Apparatuur en benodigdheden

Zorg er allereerst voor dat je een snelle camera hebt met een goede autofocus met eye detection. Het is bij het fotograferen van een pasgeboren baby erg leuk als deze even de oogjes open heeft en vaak zijn dat schaarse momenten, dus als zo’n moment zich aandient is vooral een snelle camera met een goede autofocus een pluspunt. Heeft je autofocus geen eye detection, dan heeft een handmatige scherpstelling de voorkeur. Maar bij recentere camera’s is een goed werkende autofocus vrijwel nooit een probleem.

pasgeboren baby ligt op zij met vingertje in zijn mond door fotograaf Alex de Smit
foto: © Alex de Smit - Julian

Gebruik voor het licht het liefst één mooie zachte ronde lichtbron met daarin eventueel een mooie hotspot. Zeker bij close-ups is dat het meest natuurlijk. Een rechthoekige lichtbak reflectie in de oogjes is bij een baby minder toepasselijk.

Ook is het een overweging waard of je wel flitslicht wil gebruiken. Soms is flitsen handig om de baby een wake-up call te geven met je studioflitsers (niet direct op het gezicht). Maar in de meeste gevallen is het eigenlijk veel mooier en rustiger (ook voor de baby) om te fotograferen met continu licht zoals led licht, waarvan je eventueel de kleurtemperatuur nog kan aanpassen, dat is handig als je het combineert met het aanwezige licht.

Ook heb je een niet al te drukke en mooie achtergrond nodig. Zorg voor een redelijk assortiment aan achtergronden waar je samen met de ouders een keuze uit maakt. De achtergrond hang je op, of wanneer het kindje bijvoorbeeld in de handen wordt vastgehouden leg je deze op de grond en ga je zelf op een opstapje staan, wat dus ook in je uitrusting als babyfotograaf hoort te zitten.

pasgeboren baby in armen papa door fotograaf Alex de Smit
foto: © Alex de Smit - Alanis

Omdat je uiteraard je laptop bij je hebt kan je makkelijk met de ouders ter plekke de leukste foto uitkiezen. Mocht deze er toch nog niet overtuigend genoeg tussen zitten, maak dan een nieuwe reeks foto’s. Dit herhaal je tot er een foto bij zit waar je echt blij van wordt.

Timing

Een van de belangrijkste tactieken in babyfotografie is timing. Als een baby een paar dagen oud is of enkele weken oud, is het de ouders al redelijk duidelijk wat het dagelijks ritme is van de baby. Dat is het eerste waar je natuurlijk rekening mee houdt.

Natuurlijk wil je als fotograaf het liefst dat de baby zijn oogjes open heeft tijdens de fotosessie, dus is het heel belangrijk dat de baby voor de fotoshoot niet helemaal volgepompt is met melk, want als ze eenmaal vol zitten tuimelen ze in slaap.

Toch moet de baby ook niet te hongerig zijn want anders gaat hun natuurlijke sirene af en een huilende baby is ook niet wat je wilt zien op de foto, dus goede timing is noodzakelijk. Het beste moment voor fotograferen is eigenlijk als de baby net wakker is en nog niet naar melk hunkert.

pasgeboren babyhoofdje op hand papa door fotograaf Alex de Smit
foto: © Alex de Smit - Lars

Omgevingsfactoren

Baby's zijn supergevoelig voor allerlei externe factoren. Omdat je de baby niet helemaal ingepakt wilt fotografen is het goed om het even goed warm te stoken in de kamer waar de fotosessie plaatsvindt zodat het babytje in een leuk pakje, hemdje of ontbloot bovenlijf gefotografeerd kan worden.

Voorbereiding

Net als bij een gewone portretfotosessie maak je van tevoren een plan voor het soort foto(’s) dat je wilt gaan maken. Samen met de ouders maak je een afspraak over de stijl van de opnamen en de setting en de kleding van de baby. Je kan de baby heel close fotograferen of meer op afstand in een mooie wieg of iets dergelijks, samen met broer(tjes)en/of zus(jes), of met een van de, of beide ouders. Hoe closer hoe mooier geldt hierbij vaak als regel, waarbij je de aperture open houdt voor een wazige achtergrond. Ook het omzetten van de foto's naar zwart-wit of sepia wordt heel vaak gekozen als stijl element.

Als je van tevoren weet wat voor soort portret het gaat worden kan je meer gericht werken en je concentreren om het juiste moment af te dwingen tijdens de fotosessie, je hoeft je dan niet meer tijdens het fotograferen bezig te houden met dergelijke vraagstukken.

slapende pasgeboren baby in handen close up door fotograaf Alex de Smit
foto: © Alex de Smit - Lois

Zorg ook dat er zo min mogelijk rommel op de foto te zien is indien besloten is de baby van een afstandje te fotograferen. Haal alle speeltjes of het flesje/speentje weg en probeer het zo puur mogelijk te houden.

Geduld

Natuurlijk kan het voorkomen dat je alles goed hebt voorbereid en de setting en het licht allemaal perfect staan, maar dat de baby op dat moment gewoon geen zin heeft om mee te werken. Als de baby aan het huilen is of liever de oogjes dicht houdt of iets dergelijks, dan zit er weinig anders op dan geduld te hebben en de baby even in een andere situatie te plaatsen, als een soort reset, dus gewoon even iets anders met de baby te gaan doen dan gepland stond.

foto: © Alex de Smit - Leila

Mama of papa kan tegen de baby praten, of deze even op een andere manier tegen het lichaam houden of met het speentje spelen of, heel gemeen, een koud washandje tegen de voetjes houden. Soms komt de baby dan in een heel andere stemming en krijg je een kans om het nog eens te proberen als fotograaf.

Niet zelden is het zo dat er in een fotografisch hopeloze situatie met veel wachten en dingen proberen met de baby er opeens 30 seconden een mogelijkheid ontstaat om toch de perfecte foto te maken. Dat betekent dat je als fotograaf tijdens die schijnbaar onwerkbare situatie wel de hele tijd volledig op scherp moet staan, direct klaar om aan te vallen met je camera.

Veel van de foto's in dit artikel zien er allemaal heel idyllisch uit, maar wat er aan vooraf ging was vaak een moeilijke exercitie met momenten met weinig vertrouwen in een goede afloop. Toch als je regelmatiger baby's fotografeert, en je als fotograaf rustig afwacht, loopt het gek genoeg bijna altijd uit op een wereldfoto. Zeker in de wereld van de ouders.

Bekijk meer babyfoto's van Alex de Smit.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: