Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Talbot: uitvinder van het negatiefproces

William Henry Fox Talbot (11 februari 1800 - 17 september 1877) geldt als uitvinder van het negatiefproces in de fotografie, dat meerdere afdrukken van een negatief van een afbeelding mogelijk maakte. Tot dan was elke foto een uniek exemplaar.

William Henry Fox Talbot

Talbot, die eerst de middelbare school in Harrow (Londen) bezocht en daarna in 1826 de universiteit Cambridge afrondde, maakte voor zijn negatiefproces gebruik van stevig schrijfpapier. 

Hij dompelde het papier eerst in een oplossing van keukenzout en bestreek het daarna met zilvernitraat. Die eenvoudige chemische reactie levert zilverchloride op, een lichtgevoelige stof. 

Tot dan was elke foto een uniek exemplaar

Het belichte papier werd ontwikkeld met een oplossing van kaliumjodide en gefixeerd met dezelfde stof die Louis Jacques Mandé Daguerre gebruikte. Het aldus ontstane negatief werd op een tweede stuk lichtgevoelig papier gelegd en weer belicht. Het resultaat was een positief.

oude foto sepia schuur met twee mannen die hout zagen

Talbot noemde zijn eerste afbeeldingen photogenic drawings. Talbots techniek wordt ook wel talbotype of calotype genoemd. De kwaliteit van de allereerste calotypes is van mindere kwaliteit dan de eerste Daguerreotypes. Dit werd veroorzaakt door de vezels in het papier. Maar bij de methode van Talbot kon er een onbeperkt aantal positieve afdrukken gemaakt worden. De principes van de calotype-techniek vormen aldus de basis van de moderne fotografie.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: