Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Sony Alpha 550 review

Sony Alpha 550 review

De top van Sony's nieuwe amateur-middenklasse wordt gevormd door de A550. Een camera met opvallend hoge prestaties. Een potente camera, maar zonder ballast.

Sony Alpha 550
Sony Alpha 550

Het lijstje highlights is niet kinderachtig. 7 Beelden per seconde mogelijk, 14,2 megapixels, ISO 12.800, Auto HDR. Plus natuurlijk het enige live view systeem waarbij je een snelle autofocuswerking behoudt. En zelfs bij live view houd je nog een opnamefrequentie van 4 beelden per seconde!

De A550 (en de haast identieke A500) zijn afgestemd op twee doelgroepen: veeleisende reflexbeginners en doorstromers, die met een eenvoudige reflex zijn gestart maar hogere eisen zijn gaan stellen.

Sony redeneert dat ook beginners en gemiddelde amateurs interesse kunnen hebben in snelle opnameseries en hoge ISO-waarden, al is het maar om langs het voetbalveld of in de sporthal de prestaties van de kinderen of clubgenoten vast te leggen.

Tot nu toe kwam je dan op een semiprofessionele camera uit. Met deze A550 hoef je daar dan niet de hoofdprijs voor te betalen. Constructief is het gewoon een amateurcamera.

Een absoluut nieuwe fotografeer-ervaring, deze A550!

Sensatie

Sony weet dat de nieuwbakken reflexgebruiker live view wil, omdat hij/zij gewend is zo met een compactcamera te werken. Maar totdat Sony zich ermee ging bemoeien had je bij live view een slome scherpstelling, net als bij een compact. Terwijl die mensen nu juist overstappen omdat ze met een compactcamera zoveel momenten missen.

Daarom hebben ze een speciale live view sensor in hun reflexen gebouwd, die het live view beeld verzorgt. De spiegel hoeft hierdoor bij live view niet omhoog en zo kan het snelle AF-systeem van de camera gewoon in actie blijven.

Zo houden alleen fotomodellen een camera vast (deze foto is van Sony).
Zo houden alleen fotomodellen een camera vast (deze foto is van Sony). Je moet de camera zo goed mogelijk kunnen zien, anders is de opdrachtgever niet content. Goed, zo kun je wel zien hoe lekker je met zo'n groot, helder en scherp scherm kunt fotograferen.

Bij de A550 krijg je je live view beelden ook nog eens op een groot, briljant scherm met 920.000 pixels te zien. Daarmee is fotograferen een regelrechte lust, zeker als je daar een goed werkende, rappe autofocus bij hebt.

Dit is zó leuk fotograferen. Door het uitklapscherm word je geprikkeld allerlei standpunten te proberen. Met het grote, overzichtelijke scherm ben je automatisch geneigd meer op je beeldopbouw te letten.

Moeten A550-kopers er beslist ooit bij nemen, de nieuwe, compacte en betaalbare 1,8/50 mm, een fijn lichtsterk portretobjectief. Erg geschikt voor candid portretjes in combinatie met live view. Beeldstabilisatie bij elk objectief mogelijk, want dat zit in de camera.

Bijzonder is dat de camera ook in live view snel blijft, met z'n 4 beelden per seconde in de continu-stand. Een absoluut nieuwe fotografeer-ervaring, deze A550!

Precisie

Er zit een minpunt aan Sony's live view systeem: je ziet iets minder dan je op je foto krijgt. Bij de A500 en A550 is daar een oplossing voor. Druk je op de knop 'MF check LV', dan klap je de spiegel op en krijg je je live view vanaf de sensor, dus met honderd procent dekking. Wil je in die stand scherpstellen, dan moet dat handmatig, of je schakelt even terug naar de gewone live view methode en stelt daarin snel scherp.

Presteert qua ruisonderdrukking en detaillering gewoon op hoog niveau

Bij handmatige scherpstelling kun je inzoomen op het beeld (7x of 14x) voor de hoogste nauwkeurigheid. Je kunt in deze stand scherpstellen op elke plek binnen het beeld (in de normale live view stand alleen met de negen AF-sensors, samen of apart) en daar kun je dan ook op inzoomen.

Handig voor opnamen vanaf statief. Voor macro is dit inzoomen op live view van onschatbare waarde, omdat het veruit de meeste precieze manier is om de scherpte exact dáár te leggen waar je hem hebben wilt.

Sony Alpha 550
Ziet er best stoer uit, zeker met de voedingsgrip, maar qua constructie is de A550 een amateurcamera. Met overigens snelle opnameseries en een sensor op professioneel niveau.

Vette plus dus ook voor Sony, maar daarom is het wel jammer dat er geen visuele scherptediepte-preview in deze camera zit. In combinatie met live view werkt dat namelijk super, zoals bij diverse camera's van andere merken te zien is.

Verrassing

De A550 is voorzien van een nieuwe CMOS en een daarop aangepaste Exmor-processor. Die doen het erg goed. Tot en met ISO 800 is alles gaaf en glad, ISO 1600 en 3200 blijven ook nog erg mooi.

Egale vlakken, in onscherpe achtergronden bijvoorbeeld, vertonen slechts een zeer ingehouden ruispatroon, dat eigenlijk niet stoort. Kleurruis wordt voorbeeldig onderdrukt. Scherpte en detaillering zijn ook dik in orde.

Bij ISO 3200 en 6400 doet de A550 het beter dan Nikons D90 en D300s, en ligt hij slechts iets achter de veel duurdere Eos 7D. De 12.800 ISO stand van de A550 is beperkt bruikbaar, opnieuw is de Canon dan beter. De JPEG's zijn mooi, voor ruis en detaillering kun je RAW-verwerking best laten voor wat het is.

Niet natuurlijk als je achteraf ook nog invloed wilt hebben op witbalans, kleur, contrast, verscherping enz. De automatische witbalans doet het overigens heel behoorlijk. Vergelijk je opnamen van de belichtingsreeks, dan valt op dat contrastomvang ook bij hoge lichtniveaus lang groot blijft.

Inschakelbare HDR functie, waarmee je het dynamisch bereik van de foto kunt uitbreiden

Conclusie: deze Sony A550 presteert qua ruisonderdrukking en detaillering gewoon op hoog niveau!

Overigens jammer dat je het bereik van de automatische ISO-regeling niet zelf kunt begrenzen. Het loopt van 200 tot 1600, het manuele van 200 tot 12.800.

Verrassend, de knop D-Range buitenop. Je kunt er ook de HDR functie mee activeren.

HDR

Witbalans en keuze van het lichtmeetsysteem hebben geen aparte knoppen buitenop, je moet ervoor in het veelzijdige functiemenu zijn. Wel is er een speciale knop voor D-range: de optimalisatie van de toonwaarden, waarmee je kunt zorgen voor extra doortekening in lichte en donkere partijen. Je kunt kiezen uit 5 niveaus plus een auto-stand.

De hoogste stand is bijvoorbeeld handig als je uit een donkere ruimte naar het licht toe schiet, werkt prima! Onder diezelfde knop vind je de inschakelbare HDR functie, waarmee je het dynamisch bereik van de foto kunt uitbreiden. De camera maakt twee opnamen, een ruim belichte en een krap belichte, en combineert die in één beeldbestand.

De sterkte van het effect (bepaald door het belichtingsverschil tussen de twee deelopnamen) is regelbaar. De camera maakt de twee opnamen direct achter elkaar.

Statiefgebruik is niet verplicht: heb je de camera tussen opname 1 en 2 iets van positie veranderd, dan wordt alles toch netjes gecombineerd, volautomatisch. Moet er geen beweging in het onderwerp plaatsvinden natuurlijk, dan houdt het op...

Live view en snelle AF: wat is dat lekker fotograferen

Informatie

De A550 heeft nieuwe informatiesystemen voor de aanduiding van diafragma en sluitertijd, die prima werken. Symbooltjes geven ook aan wat de instellingen voor uitwerking hebben op de scherptediepte en de weergave van beweging. Als je wilt legt de camera steeds uit waar functies en instellingen voor zijn. De hantering van de camera is goed, de knoppen en functies zijn snel te doorgronden.

Overzichtelijk, voldoende compleet. Het aantal menu-opties is beperkt gehouden, Sony wil z'n koper niet opzadelen met keuzes waar de meeste gebruikers helemaal niet mee te maken willen hebben.

Gek is dat de ronde stuurknop achterop alleen voor menu-navigatie en sensorselectie wordt gebruikt, het was leuk geweest als je er extra functies aan had kunnen toekennen. De A550 is voldoende compleet uitgerust, maar heeft minder instel-opties als Nikon, Olympus en Pentax reflexen. Die bieden veel meer mogelijkheden tot fijnregeling van allerlei functies, plus mogelijkheden de foto's in de camera te bewerken.

Sony Alpha 550
Bij het verstellen van sluitertijd en/of diafragma zie je schalen op het scherm verdraaien. De curves in de schalen zijn indicatoren voor scherptediepte en bewegingsweergave.

Sony beheerst de kunst van het weglaten goed, durft te kiezen voor de wezenlijke functies. Veel nieuwelingen in de reflexfotografie zullen daar blij mee zijn. Techneuten vinden de A550 misschien te kaal.

Lekker

Live view en snelle AF: wat is dat lekker fotograferen. De reflexzoeker is tijdens de test nauwelijks gebruikt, dat grote, kleurige lcd-scherm is veel fijner en inspirerender. Je zou er een gemiddelde beeldkwaliteit al voor accepteren, maar wat deze nieuwe sensor presteert is ook nog eens erg mooi.

De A550 is een ideale reflex voor beginners die krachtige prestaties willen. Ervarener reflexgebruikers hebben er een handig creatief instrument aan. Als je kunt leven met het weglaten van de visuele scherptedieptecontrole. En ja, je kunt er niet mee filmen...

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: