Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Exposities

Koninklijke foto’s door Vincent Mentzel

1 april t/m 21 augustus 2016

Vanaf 1 april aanstaande toont Paleis Het Loo in de expositie ‘Koninklijke foto’s door Vincent Mentzel’ een overzicht van bijzondere beelden van de koninklijke familie, gemaakt door fotograaf Vincent Mentzel. Doordat Mentzel dicht bij de familie mocht werken ontstonden er vaak unieke foto’s. Zijn werk toont een treffend tijdsbeeld van Nederland en het leven van de Oranjes tijdens koningin Beatrix.

foto: © Vincent Mentzel
Koningin Beatrix en prins Claus tijdens boottocht op staatsbezoek in India (1986)

Het werk van Vincent Mentzel was gedurende zijn journalistieke carrière van 40 jaar beeldbepalend voor NRC Handelsblad. Door zijn brede perspectief als fotojournalist legde Mentzel zich niet toe op één specifiek genre of onderwerp. In zijn omvangrijke oeuvre staat steeds de mens centraal, waarbij een speciale plaats wordt ingenomen door een bijzondere familie die hij regelmatig voor de lens kreeg: de koninklijke familie.

Met koningin Beatrix, prins Claus en hun gezin ontstond in de loop der tijd een bijzondere band. Mentzel werd diverse keren gevraagd om een officieel portret te maken. Ronduit statig zijn de twee meest bekende portretfoto’s die hij van koningin Beatrix maakte. Ze vormden de basis van haar portret op de Nederlandse gulden en de bekende ‘stippelpostzegel’.

foto: © Vincent Mentzel
Koningin Beatrix in China (1999)

Met zijn journalistieke oog aarzelde Mentzel niet om ook de meer informele momenten tijdens zijn contact met de koninklijke familie vast te leggen. Gekoppeld aan de originele blik van de fotograaf levert dit een bijzondere reeks beelden op, die wordt gekenmerkt door een informeel, soms zelfs luchtig, maar altijd respectvol karakter.

Meer info: www.paleishetloo.nl

Ingezonden mededeling
| 30-03-2016
lifestyle