Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

De Wereld Volgens Monsieur Khiar

Uitzending donderdag 3 maart 2016, 22.55 uur, NPO 2, Het Uur van de Wolf

Jeroen Robert Kramer, bekroond fotograaf, is door tien jaar lang fotografie in oorlogsgebieden voor The New York Times, Der Spiegel en Vanity Fair getraumatiseerd en vastberaden een nieuwe start te maken als kunstenaar. De Nederlander woont in Beiroet, hoofdstad van Libanon. In de stad die omringd wordt door brandhaarden en waar geweerschoten de mensen regelmatig opschrikken ontmoet hij Monsieur Khiar. Een oudere Libanese man die ondanks de burgeroorlog die hij doorstond zijn liefde voor het leven, de kunst en de literatuur niet verloren heeft.

Kramer wil Monsieur Khiar fotograferen, hem volgen in zijn wandelingen door de oude wijken van Beiroet en notities maken van Khiars mijmeringen over de wereld. Hij wil daarmee zijn eigen herinneringen aan oorlog en geweld omzetten in kunst. Als Monsieur Khiar hem te kennen geeft dat hij niet gefotografeerd wil worden, verandert Kramers fascinatie in een obsessie.

Hun wandelingen door de oude buurten van Beiroet en hun gesprekken over kunst, literatuur en de schoonheid van de kleine dingen, worden een bron van inspiratie voor Kramer. In plaats van te focussen op spektakel, en spijt en schaamte te voelen vanwege het fotograferen van mensen op het slechtste moment van hun leven, probeert Kramer een alledaags verhaal te vertellen. Een verhaal waarmee hij de littekens van zijn vorige leven om kan zetten in kunst. Als Monsieur Khiar weigert zich te laten fotograferen, verandert Kramers fascinatie in een obsessie.

Van 12 maart t/m 5 juni 2016 is in Huis Marseille, Museum voor Fotografie in Amsterdam de tentoonstelling Une Femme te zien, met werk van Jeroen Robert Kramer.

foto: © Jeroen Robert Kramer
Untitled (2014-02-22-035)

Une Femme is een poëtisch fotografisch narratief gebaseerd op het leven van Monsieur Khiar. Jeroen Robert Kramer werd in de afgelopen jaren tijdens het ontstaan van Une Femme gefilmd door regisseur Sjors Swierstra. De film, getiteld The World According to Monsieur Khiar, werd geselecteerd voor documentairefestival IDFA 2015 en ging daar in première.

De documentaire werd gedraaid door cameraman Erik van Empel. Net voor de opening van de expositie in Huis Marseille zendt Het Uur van de Wolf de film uit, op donderdag 3 maart 2016, 22:55 uur, NPO 2.

Ingezonden mededeling
| 01-03-2016
Boeken algemeen