Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Exposities

Philippe Halsman - Verbaas mij!

Kunsthal Rotterdam, 27 februari t/m 12 juni 2016

Verbaas mij! Dat is de rode draad in het werk van de Amerikaanse fotograaf Philippe Halsman (1906 -1979). Zoekend naar een andere manier om mensen vast te leggen, ontwikkelt hij zich tot één van de meest toonaangevende 20e-eeuwse fotografen. De tentoonstelling belicht Philippe Halsmans oeuvre in vier verschillende thema’s.

Allereerst zijn tijd in Parijs: in zijn vroege werk toont Halsman al dezelfde interesses die hij in zijn verdere carrière zal ontwikkelen. De andere hoofdstukken representeren ieder een kenmerk van Halsmans oeuvre; zijn veelgeprezen portretten van beroemdheden, in het bijzonder die van Marilyn Monroe; zijn interesse in mise-en-scène, waaronder samenwerkingen met kunstenaars en zijn persoonlijke projecten zoals ‘jumpology’, waar hij beroemdheden laat springen om meer spontaniteit te creëren.

foto: © Philippe Halsman Archive / Magnum Photos, Exclusieve rechten voor afbeeldingen van Salvador Dalí: Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2016
01 – Philippe Halsman, Dalí Atomicus, 1948

Tenslotte zoomt de tentoonstelling in op zijn indrukwekkende repertoire van ‘fotografische ideeën’ die hij in zo’n 30 jaar met Salvador Dalí ontwikkelde, inclusief het snorrenboek Dalí’s Mustache.

foto: © 2016 Philippe Halsman, Archive / Magnum Photos
02 Yvonne Halsman, Marilyn Monroe & Philippe Halsman 1954,
Archives Philippe Halsman 1954

Vele werken in deze tentoonstelling worden voor het eerst getoond, zoals contactsheets, eerste proefdrukken, originele fotomontages en proefmodellen. Ze bieden een kijkje in het creatieve proces van de fotograaf en bevestigen zijn visie op en aanpak van fotografie. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Musée de l‘Elysée, Lausanne en de Kunsthal Rotterdam.

Op zondag 28 februari geeft Irene Halsman, de dochter van Philippe Halsman en co-directeur van het Halsman Archief, een lezing over haar vaders werk. Voor fotografieliefhebbers en iedereen die meer wil weten over Halsmans werkwijze is deze lezing een must! De lezing (voertaal Engels) is gratis bij te wonen indien u in het bezit bent van een regulier toegangsbewijs en start om 14.00 uur in het Auditorium van de Kunsthal. Graag aanmelden via reserveren@kunsthal.nl.

Lees meer over Philippe Halsman op deze website.

Ingezonden mededeling
| 24-02-2016
Boeken algemeen