Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Exposities

Joe Alper & Bowie by Hanekroot

Op 15 januari starten tijdens Eurosonic Noorderslag in de Noorderlicht Fotogalerie twee tentoonstellingen vol muziekfotografie. De Amerikaan Joe Alper legde in de roerige periode van de Burgerrechtenbeweging vele jazz en folk grootheden vast, waaronder een jonge Bob Dylan. Gijsbert Hanekroot toont een selectie foto’s die hij maakte van David Bowie in de jaren zeventig.

Joe Alper - Folk en Jazz tijdens de Civil Rights Movement

De Verenigde Staten van de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw stonden in het teken van de Civil Rights Movement: een burgerrechtenbeweging om zwarte Amerikanen dezelfde rechten te geven als de blanken. Een deel van deze beweging had een sterke connectie met de muziekscene uit die dagen, en met name de Jazz en Folk kenden meerdere muzikanten die hun muziek inzetten om dit doel te bereiken.

foto: © Joe Alper 1962
Charles Neblett, The Freedom Singers

De Amerikaanse muziekfotograaf Joe Alper (1925 - 1968) werd zelf op deze manier onderdeel van de Freedom Movement: door zijn vriendschappen met Bob Dylan, Pete Seeger en de leden van The Freedom Singers was hij in staat belangrijke gebeurtenissen in deze periode te documenteren.

Alper was zelf geen activist, maar in de eerste plaats muziekliefhebber. Hij zocht niet naar een verhaal, maar was zelf onderdeel van de maatschappij waarin hij fotografeerde. Hij leek mee te gaan in de sociale aspiraties van de muzikanten die hij vastlegde, maar bleef daarbij een ietwat afstandelijke observant.

Deze tentoonstelling - een kleine selectie uit de bijna 40.000 beschikbare beelden - toont een overzicht van het werk van Joe Alper: portretten, concertregistraties en beelden van artiesten in de studio of in de coulissen, waaronder een jonge Bob Dylan.

foto: © Gijsbert Hanekroot
David Bowie
Bowie by Hanekroot

Gijsbert Hanekroot (1945) begon eind jaren zestig als popfotograaf te werken. Van 1970 tot 1975 was hij hoffotograaf van Muziekkrant Oor; zijn assistent Anton Corbijn zou hem daarna opvolgen. In de jaren zeventig kreeg hij meerdere keren de kans om David Bowie van dichtbij te fotograferen. Zo was hij in 1973 bij de start van de Ziggy Stardust tournee in London. Noorderlicht toont een selectie gemaakt tijdens deze en andere gelegenheden waaronder een optreden in het legendarisch popprogramma Toppop.

15 januari – 12 juni 2016
Noorderlicht Fotogalerie
Akerkhof 12, 9711 JB Groningen
Geopend wo – zo, 12 -18 uur
Toegang gratis
www.noorderlicht.com

Ingezonden mededeling
| 07-01-2016
lifestyle