Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Exposities

De Amsterdamse Kooijman Tour

Friso Kooijman is voormalig projectleider van een baggerschepenbouwer, maar hij vond een andere liefde. Koud vijf jaar klaar met zijn opleiding aan de fotovakschool zijn er nu in Amsterdam drie gelijktijdige solo- exposities van zijn werk te zien. New York, (New)Amsterdam en Geloven in Amsterdam. Wie wil, kan op Amsterdamse Kooijman tour.

Hij moet er zelf een tikje verlegen om grinniken. Kooijman: ‘Ik ben er heel trots op dat bijvoorbeeld Frans Klos mijn werk heeft opgepikt. New York hangt in het fotografie-restaurant Piet de Gruyter nabij de Westergasfabriek, waar het al ruim twintig jaar traditie is om ook de foto-exposities van winnaars van de Zilveren Camera en/of World Press Photo te exposeren. New York hangt in Piet de Gruyter tot eind januari 2016.

foto: © Friso Kooijman

Nieuw op de lijst is de expositie (New)Amsterdam in Pakhuis De Zwijger. Kooijman selecteerde voor deze expositie pakkende, contrastrijke, hedendaagse, en toch ouderwets aandoende zwartwit straatfoto’s van Amsterdam. De expositie opent op 1 december en zal de hele maand december in De Zwijger te zien zijn. Het is de tweede keer binnen twee jaar dat Kooijman zijn straatfotografie bij De Zwijger mag laten zien.

De derde expositie betreft de documentaire fotoserie Geloven in Amsterdam. Kooijman fotografeerde gedurende zes jaar Amsterdammers tijdens het beleven van hun geloof. Niet de gebruikelijke foto’s van rituelen, hij ging uit van de vraag hoe geloof eruit ziet in het dagelijks leven. Of dat geloof nou Katholiek, Islamitisch, of Joods was, dat maakte Kooijman niets uit. Deze succesvolle expositie is tot half januari 2016 te zien in de kapel van het VU-medisch Centrum.

foto: © Friso Kooijman
Friso Kooijman

Straatfotografie wordt ieder jaar een grotere passie van Friso Kooijman. Lopen, kijken en fotograferen op drukke straten van grote steden. Altijd zoeken naar de mooiste scènes. De exposities (New)Amsterdam en New York zijn samengesteld uit werk dat Friso in 2013, 2014 en 2015 schoot in Amsterdam en Manhattan.

‘Het ene moment zat ik bijna op schoot voor het schieten van een intiem tafereeltje, het volgende moment stond ik op enige meters afstand om de straat te overzien.’ Gaan de stromen in grote metropolen vooral in rechte lijnen, Friso bewoog zich als een hoeladanser tussen die stromen door. Op jacht naar dat ene beeld, de perfecte contrasten, fel daglicht versus harde schaduw, de perfecte afstand. Hij lag op zijn buik tussen de auto’s, kroop op een vuilnisbak, greep met zijn ene hand een lantaarnpaal om met zijn andere hand af te drukken. Soms ging hij op in de menigte, soms liet hij zich zien, om een oogcontact te vangen, een blik van schrik of herkenning. ‘Straatfotografie is behalve kijken, lopen en fotograferen misschien ook wel: lef hebben.’

Friso Kooijman sloot in 2010 zijn opleiding documentaire fotografie succesvol af aan de Fotovakschool in Amsterdam. Zijn eerste documentaire “Geloven in Amsterdam” haalde de landelijke pers en media. Onder andere NRC, De Telegraaf en NHD besteedden uitgebreid aandacht aan deze documentaire.

Bekijk ook foto's uit Geloven in Amsterdam op Fotografie.nl.

Bekijk ook foto's van de expositie New York op Fotografie.nl.

Ingezonden mededeling
| 30-11-2015
lifestyle