Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

De Wereld Volgens Monsieur Khiar

Jeroen Robert Kramer, fotograaf, op zoek naar schoonheid in de nasleep van oorlog

Op 24 november 2015 gaat de film De Wereld Volgens Monsieur Khiar in premiere: na zijn werk als documentair fotograaf voor The New York Times en Vanity Fair, waarvoor hij tien jaar lang in oorlogsgebieden werkte, besluit Jeroen Robert Kramer een nieuw leven te beginnen als kunstenaar in Libanon.

In zijn woonplaats Beiroet ontmoet hij Monsieur Khiar, een oudere Libanese man in wie Kramer een betere versie van zichzelf herkent. “Khiar is de held die ik heb kunnen zijn”, zegt Kramer: “hij is de meest indrukwekkende persoon die ik ooit heb ontmoet”. Monsieur Khiar, een oudere Libanese man die ondanks de burgeroorlog die hij doorstond zijn liefde voor het leven, de kunst en de literatuur niet verloren heeft.

Hun wandelingen door de oude buurten van Beiroet en hun gesprekken over kunst, literatuur en de schoonheid van de kleine dingen, worden een bron van inspiratie voor Kramer. In plaats van te focussen op spektakel, en spijt en schaamte te voelen vanwege het fotograferen van mensen op het slechtste moment van hun leven, probeert Kramer een alledaags verhaal te vertellen. Een verhaal waarmee hij de littekens van zijn vorige leven om kan zetten in kunst. Als Monsieur Khiar weigert zich te laten fotograferen, verandert Kramers fascinatie in een obsessie.

De Wereld Volgens Monsieur Khiar

De film gaat in première tijdens IDFA 2015, in aanwezigheid van de maker en Jeroen Robert Kramer op 24 november 2015 om 21.00 uur Pathé de Munt te Amsterdam. Een film van Sjors Swierstra.

Officiële selectie IDFA 2015, vertoningen:
25 november 2015, 13.15 uur Pathé de Munt Amsterdam
26 november 2015, 17.45 uur Pathé Tuschinski Amsterdam
28 november 2015, 21.30 uur Het Ketelhuis Amsterdam

Van 12 maart t/m 5 juni 2016 is in Huis Marseille, Museum voor Fotografie in Amsterdam een tentoonstelling met werk van Jeroen Robert Kramer te zien. Meer informatie over de tentoonstelling volgt binnenkort op www.huismarseille.nl. Ten tijde van de tentoonstelling zal de film ook op televisie vertoond worden bij Het Uur van de Wolf.

Ingezonden mededeling
| 18-11-2015
Boeken algemeen