Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Exposities

Carlos Spottorno in Noorderlicht

De Noorderlicht Fotogalerie toont deze herfst twee projecten van de Spaanse documentaire fotograaf Carlos Spottorno die zijn maatschappijkritiek brengt met humor en satire. In Wealth Management parodieert hij de diensten die banken bieden om de rijken rijker maken. In The Pigs neemt Spottorno de media en hun vooroordelen over de Europese economie op de korrel. Met dit boek won hij de prestigieuze Kassel Photobook Award in 2013.

foto: © Carlos Spottorno
Wealth Management

Carlos Spottorno (Boedapest, 1971) heeft met een verleden in de advertising wereld een bijzondere belangstelling voor de taal en marketing tools van deze industrie. In zijn recente boek Wealth Management parodieert hij de professionele services die banken bieden aan rijke particulieren.

In de vorm van een brochure van de fictieve WTF bank gaat Wealth Management in op de krachten die de rijken rijker maken. Dankzij belastingparadijzen en met behulp van juridische constructies kunnen de klanten van deze banken profiteren van vertrouwelijke informatie en een uitgebreid en invloedrijk netwerk. Het doet hun vermogen alleen maar groeien terwijl de overheid belastinggeld misloopt.

foto: © Carlos Spottorno

The Pigs (een acroniem voor Portugal, Italië, Griekenland en Spanje) beschrijft met satirische beelden hoe de financiële pers vier Zuid Europese landen neerzette in de crisis. Vormgegeven als het Britse weekblad The Economist laat Spottorno de trotse geschiedenissen van de landen frontaal botsen met de eigentijdse economische realiteit.

"Ik heb geprobeerd een beeld te schetsen van de stereotypen die de term PIGS oproept. Met andere woorden: het omzetten van de artikelen in de financiële pers in beeldtaal. Ik denk namelijk dat economen ons op deze manier zien. Het resultaat is een verzameling clichés, die tegelijkertijd waar en onvolledig is."

www.noorderlicht.com

Ingezonden mededeling
| 05-11-2015
lifestyle