Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

25 jaar voetbalfotografie

'Eigenlijk had ik maar twee passies, voetbal en voetbal'

25 Jaar voetbalfotografie is een tijdreis langs mooie en illustere wedstrijden met sportfotograaf Stanley Gontha, oprichter van het fotopersbureau Pro Shots.

Uiteraard zien we alle eindtoernooien van het EK en WK voetbal vanaf 1994 hierin terug, maar bijzonder zijn vooral de anekdoteverhalen achter de foto. Het geeft de lezer een kijkje achter de schermen van de voetballerij die in 25 jaar net zo snel mee veranderde als de fotografie dit deed van analoog naar digitaal.

Louis van Gaal: "Dat denk ik ook ja, dat denk ik ook"
....maar wat zeg je tegen ome Louis als de lift tergend langzaam omhoog kruipt. Ik zag mijn kans schoon om hem iets te zeggen dat ik tot dan toe alleen maar in huiselijke kring kwijt kon. Plotseling zei ik iets heel raars, althans het kwam er heel raar uit. "Ik mis je Louis". Hij draaide zijn rood aangelopen hoofd naar me om en blafte "hoe bedoel je" ? Geschrokken van mijn eigen woorden, herstelde ik met: "ik denk dat jij de enige bent die Ajax op de rails kan krijgen”. Het leverde de legendarische woorden op: “dat denk ik ook ja, dat denk ik ook".

Over de auteur

Stanley Gontha volgde in de beginjaren voornamelijk de eerste divisie, wedstrijden die hij fotografeerde voor een uitgever van programmaboekjes van o.a. Cambuur Leeuwarden, Helmond Sport en Sparta. De ommekeer kwam met het WK voetbal in 1994. Hij publiceerde als zelfstandige freelancer daarna in tijdschriften als ELF Voetbal Magazine, Break Out, Aktueel, diverse TV gidsen en Canal+. Met de intrede van de digitale fotografie rondom de eeuwwisseling stond Gontha voor een enorm dilemma: “ga ik door met mijn eigen winkel, of zoek ik de samenwerking op met fotografen in Nederland die het zelfde doen als ik”.

foto: © Stanley Gontha

Hij besloot het laatste te doen, in de wetenschap dat hij zijn eigenhandig opgebouwde portfolio moest gaan delen. De twee stappen terug, werden er tien vooruit. Vandaag de dag is Pro Shots met 18 NSP aangesloten fotografen het meest toonaangevende sportfotopersbureau in Nederland. Stanley Gontha is in Nederland inmiddels de fotograaf met de meeste eindtoernooien – EK en WK - achter elkaar (12).

foto: © Stanley Gontha

Gontha: "Voetbalfotografie is een heel apart vak binnen de fotografie. De techniek is iedereen aan te leren, de maniertjes om je in het wereldje staande te houden misschien ook. Maar als je geen diepgaande interesse hebt in het onderwerp dat je volgt, dan zal je nooit de absolute top halen. Bovendien is een mooie foto wat anders dan een goede foto. Het beste voorbeeld is misschien wel het moment van de wissel van Arjan Robben op het EK 2004 in Portugal (later in het boek uitgelegd), dat door de Nederlandse persbureaus volledig over het hoofd werd gezien. Een wissel is maar een wissel, nauwelijks een foto waard, was het idee. Ik begreep het momentum juist wel, door een soortgelijke misser jaren eerder. Bij een thuiswedstrijd van Ajax in 1993 werd Dennis Bergkamp diep in de tweede helft vervangen door een onbekende Fin, Jari Litmanen. In retrospectief een historisch moment, dat ik volledig verkeerd inschatte door het idee dat voetbal fotografie enkel een kwestie is van twee poppetjes met een bal er tussen."

Bekijk ook het portfolio van Stanley Gontha op deze website, waarin 23 foto's uit het boek te zien zijn.

25 Jaar voetbalfotografie | Stanley Gontha
Pagina's: 244
Prijs: € 27,95
Uitgever: Business Sport Promotions, Diemen

BESTEL DIT BOEK:Redactie
| 01-11-2015
lifestyle