Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Exposities

International Photo Festival Leiden

In Leiden is momenteel het International Photo Festival Leiden te bezoeken. Het IFL werd voor het eerst gehouden in 2013. De derde editie van het festival toont onder andere de werken van twintig fotografen, allen uit Europa afkomstig, die niet langer dan vijf jaar geleden hun kunst- of fotoacademie afrondden.

Het door Pierre Luiten en Hans Gillis opgezette Photo Festival Leiden is een uniek fotofestival waar opkomende fotografietalenten hun werk tonen en voor het eerst internationale aandacht kunnen verwerven. In diverse gebouwen en straten rond de Hooglandse Kerk in Leiden zijn deze foto's tentoongesteld op speciaal daarvoor vervaardigde beelddragers.

foto: Marjolein de Smit
Zeecontainer: Face the Dutch

Als speciaal onderdeel van het festival kan je de expositie Face the Dutch bezichtigen in zeecontainers op het Pieterskerkhof in het centrum van Leiden, de plek waar de oude Pilgrim Fathers verbleven voordat ze in 1620 afzeilden naar het Nieuwe Continent. Een goede locatie dus om juist deze tentoonstelling te realiseren; behalve Face the Dutch met Nederlandse fotografen die eerder in Photoville (Brooklyn) te zien waren, is hier ook werk te bewonderen van twintig opkomende Amerikaanse fotografen.

In samenwerking met Photoville is voor het tweede jaar achtereenvolgend deze Noord-Amerikaanse fotografie naar Europa gehaald. Van 10 tot 20 september jl. waren de twintig Europese fotografen in Photoville 2015 te zien.

foto: Marieke van der Krabben
Buitententoonstelling IFL-Fotografen 2015, Hooglandse Kerkgracht Leiden

Face the Dutch is een bloemlezing van de hedendaagse Nederlandse fotografie en bevat het werk van 28 Nederlandse fotografen, waaronder Ilvy Njiokiktjien (Fotograaf des Vaderlands 2013), Carla Kogelman (eerste prijs People at World Press Photo 2014), Marinka Masséus (Goud bij de Prix de la Photography Paris 2015) en Edgar Verhoeven (Zilver bij de International Fine Art Photography wedstrijd).

Het is een expositie over de hedendaagse fotografie van Nederland in de breedste zin van het woord, van documentair tot geënsceneerd. Deze expositie heeft haar debuut gemaakt in New York op Photoville 2015. De tentoonstelling is samengesteld door Aloys Ginjaar en geproduceerd door Astrid Verhoef.

foto: Marjolein de Smit
Zeecontainer: Face the Dutch

Dankzij de inzet en organisatie van Astrid Verhoef en Aloys Ginjaar, waren er behalve met Face the Dutch in 2015, in 2014 ook Nederlandse fotografen vertegenwoordigd op Photoville in Brooklyn Bridge Park met de expositie Alive, daarvoor in 2013 met Keep on Dreaming, en nog eerder in 2012 met The Wonder of Women.

Alle fotografen voor de Photoville expositie op het IFL zijn uitgekozen door het United Photo Industries team. De Europese fotografen zijn geselecteerd door een professionele jury bestaande uit museum curators, fotografiedocenten en -scholen en art-directors.

Meer info op photofestivalleiden.com.

Gertrude Boers
| 14-10-2015
lifestyle