Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Exposities

Filmsetfotografie door beroemde fotografen

Magnum on Set in Gemeentemuseum Helmond

Gemeentemuseum Helmond presenteert van 6 oktober 2015 tot en met 27 maart 2016 de fotografie tentoonstelling Magnum on Set: van Chaplin tot Malkovic; van Alamo tot Zabriskie Point. De tentoonstelling neemt je mee achter de schermen van legendarische films uit de periode 1952-1985. Filmsterren als James Dean, Marilyn Monroe, Romy Schneider en Elizabeth Taylor werden op de filmset vastgelegd door topfotografen van het beroemde Parijse fotoagentschap Magnum Photos.

Robert Capa richtte in 1947 Magnum Photos op samen met onder anderen Henri Cartier-Bresson. Capa was niet alleen oorlogsfotograaf. Hij verschafte het fotoagentschap ook toegang tot de filmindustrie. Zijn vriendschap met John Huston en zijn affaire met Ingrid Bergman brachten hem al in de jaren veertig naar Hollywood.

foto: © Dennis Stock / Magnum Photos.
James Dean en Natalie Wood tijdens de autorace scène in ‘Rebel Without a Cause’. Californië, VS. 1955.

Het was het startschot voor klassieke en soms zeldzame fotoreportages die laten zien wat de filmbezoeker niet mocht zien. De Magnum fotograaf als een stille getuige van acteurs die wachten, acteren en weer opbreken. Handelingen en acties om een (filmische) droom te creëren waarin wij, het publiek, graag willen geloven. We krijgen een inkijkje in de wereld van verbeelding, verlangen en sentimenten. Boven alles nemen de foto’s ons mee in de magie van de filmwereld.

In de hoogtijdagen van de filmsetfotografie - jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw - liepen er diverse Magnum fotografen op de filmsets rond. Bij ‘The Misfits’ waren zelfs negen fotografen aan het werk. Omdat hun werk uitzonderlijke esthetische kwaliteiten had, werden ze goed betaald door de filmmaatschappijen. Vanaf de jaren zeventig worden de Magnum fotografen steeds meer vervangen door fotografen van de filmmaatschappijen.

In Magnum on Set toont het museum 116 foto’s van o.a. Henri Cartier-Bresson, Eve Arnold, Elliott Erwitt, Erich Lessing, Burt Glinn, Erich Hartmann, Nicolas Tikhomiroff, Cornell Capa, Inge Morath, Jean Gaumy, W. Eugene Smith, en Dennis Stock.

foto: © Nicolas Tikhomiroff / Magnum Photos
From left to right: Orson Welles, Anthony Perkins and Romy Schneider. Paris, France. 1962.

Zij fotografeerden op de filmsets van onder andere Moby Dick (1956), The Seven Year Itch (1955), Rebel without a Cause (1955), The Alamo (1960), The Misfits (1961), The Process (1962), Barbarella (1968), Zabriskie Point (1970), Death of a Salesman (1985), Limelight (1952) en Planet of the Apes (1968).

Op de foto’s schitteren filmsterren als Charles (‘Charlie’) Chaplin, Buster Keaton, James Dean, Marilyn Monroe, Clark Gable, Katherine Hepburn, Elizabeth Taylor, John Wayne, Romy Schneider, Klaus Kinski, John Malkovich, Gregory Peck, Orson Welles, Natalie Wood en Dustin Hoffman.

Tip: vanaf 8 oktober draait de film Life van Anton Corbijn in de bioscoop over de vriendschap tussen James Dean en Magnum fotograaf Dennis Stock.

Ingezonden mededeling
| 07-10-2015
Boeken algemeen