Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

22e Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie

Van 23 augustus t/m 11 oktober keert Noorderlicht terug naar de oude Suikerfabriek in Groningen voor de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2015.

foto: © Magdalena Świtek
Borderlines, 2011-2015

Titel van de 22e editie van het jaarlijks terugkerende festival is Data Rush. De gelijknamige hoofdtentoonstelling toont nieuw en bestaand werk van vijftig internationaal gerenommeerde fotografen en multimedia kunstenaars, over de digitale wereld waarin we zijn ondergedompeld. Privacy, vrijheid en controle zijn sleutelbegrippen.

Pulse is de tweede grote internationale groepstentoonstelling. Lijnrecht tegenover het moderne werk uit de hoofdtentoonstelling worden zestien klassieke projecten gepresenteerd, poëtische reacties van de fotografen op de wereld om hen heen.

Curator Wim Melis: “We hebben dit jaar voor een actueel en tegelijkertijd complex en uitdagend thema gekozen. Het dataverkeer, en daarmee de hele virtuele samenleving, is voor het blote oog onzichtbaar. Hoe fotografeer je iets dat nauwelijks te fotograferen valt? Het werk dat tijdens Data Rush wordt getoond laat verrassende invalshoeken zien op het thema. Dit jaar tonen we voor het eerst 3D-installaties en er is veel multimediaal werk te zien.”

In en om de voormalige Suikerfabriek is een aantal neven-exposities te bezoeken, waaronder Fearless Genius van Doug Menuez, over de beginjaren van Silicon Valley, bakermat van het internet. Verder worden er symposia, lezingen en filmpresentaties georganiseerd. Details worden binnenkort bekend gemaakt.

foto: Agan Harahap
Olympia van Java, from the Mardjiker Studio series, 2015
Over Data Rush

We leven ondergedompeld in data en kunnen niet meer zonder internet. Wat doet dat met onze vrijheden en onvrijheden? Data Rush toont de invloed van data op ons dagelijks leven en onderzoekt de spanning tussen vrijheid en controle in een virtuele wereld. Een wereld van steriele datacentra en van glasvezelkabels diep onder de grond. Van overheden, hackers en multinationals die toegang hebben tot alles dat we te pas en te onpas delen via internet.

Informatie

Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2015
DATA RUSH
23 augustus t/m 11 oktober
Oude Suikerfabriek en Noorderlicht Fotogalerie Groningen
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 18.00 en op vrijdag en zondag tot 21.00 uur. De avond openstelling geldt alleen voor de Oude Suikerfabriek.
Bezoek www.noorderlicht.com voor entreeprijzen en meer informatie

Ingezonden mededeling
| 04-08-2015
lifestyle