Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Exposities

Foto-expositie Everything But Clothes

De foto-expositie Everything but Clothes is onderdeel van een serie exposities in Museum Arnhem gebaseerd op de archieven van belangrijke (Nederlandse) (mode) ontwerpers.

Internationale modemagazines hernoemen het begrip schoonheid voortdurend en onderzoeken de grenzen ervan op het gebied van modefotografie. Sinds 1950 heeft Nederland deze grenzen vooruitstrevend verlegt met eigenzinnige modebladen als Avenue, Dutch, BLVD. en Fantastic Man. Deze zomer biedt de tentoonstelling Everything but Clothes in Museum Arnhem inzicht in de unieke relatie tussen Nederlandse modebladen en hun fotografen, gebruikmakend van thema's als folklore, humor en erotiek.

foto: © Maarten Schets
Avenue-mode in China, in Avenue, maart 1985

Olivier Zahm, kunstcriticus en redacteur van Purple magazine zei in 2002 dat we modefotografie niet los kunnen zien van de magazines waarin het verschijnt: "It is impossible to judge a fashion photograph independently of the context in which it is made, and especially the magazine for which it was shot, the date and time. Remember: a fashion photograph is primarily something that is made to order, it is a controlled and controlling image."

Daarom is de expositie meer gefocust op de rol van het Nederlandse modemagazine als platform voor het ontwikkelen van jong talent. Het nieuwe wereldberoemde duo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin vertoonden hun eerste werk in de jaren negentig in BLVD., waarbij Van Lamsweerde experimenteerde met digitale fotografie en retouche van foto's op de computer.

Met topics als humor, erotiek en folklore als springplank laat Everything But Clothes de naoorlogse geschiedenis van de modefotografie in Nederland zien. Het toont hoe bepaalde thema's in de mode een rol speelden in verschillende perioden, maar ook evolueerden.

foto: © Fred Brommet
Parijs 1956 Fred Brommet MAI

Deze unieke expositie maakt ook duidelijk dat Nederlandse modebladen traditioneel bekend staan om hun gedurfde en speelse karakter. Het redactionele beleid van oude bladen als Avenue, BLEND en BLVD. liet ruimte voor experimenten en moedigden het mixen van verschillende disciplines en genres aan.

Deze open, nieuwsgierige en experimentele houding - gelijk aan de Nederlandse ontwerp-traditie zoals die zich ontwikkelde in de twintigste eeuw - blijkt duidelijk uit de mode-fotografie van Emmy Andriesse in de jaren vijftig tot die van Viviane Sassen nu.

De tentoonstelling gaat vergezeld van een indrukwekkende publicatie over Nederlandse fotografie met essays van José Teunissen, Jhim Lamoree, Hanka van der Voet, Maaike Feitsma, Jos Arts, Megan Wray Schertler en Danielle Bruggeman. Het Nederlandse boek Alles behalve kleren is uitgegeven door Terra in samenwerking ArtEZ.

De tentoonstelling is nu te zien tot 13 september 2015.

BESTEL DIT BOEK:

Redactie
| 12-07-2015
lifestyle