Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Do You Hear Me?

Fotograaf, laat me zien wie ik ben!

Naar wiens stem luisteren we eigenlijk? Is het de fotograaf? Of zijn onderwerp dat zich uitspreekt? En tot wie richten zij zich? Met Do You Hear Me? stelt FOTODOK de dialoog tussen onderwerp en maker centraal en laat zien hoe het onderwerp een directe invloed uitoefent op de richting en vorm van het project.

Zo reconstrueert Laia Abril het leven van een boulimiaslachtoffer in nauwe samenwerking met haar rouwende familie. Maar het kan ook lichtvoetiger; Lucia Nimcova toont hoe het communistische verleden wordt meegedragen in de (inmiddels) oude en stramme lijven van de bewoners van het Slowaakse Humenné en Jan Hoek gaat met de nieuwe, moderne Masai op pad om in overleg het dominante beeldcliché te vervangen door een eigentijdse variant. Ook filmmaker Julika Rudelius geeft de vrouwen in haar werk de kans om te tonen hoe zij zichzelf willen zien of hoe ze willen dat wij ze zien.

Een aantal fotografen bevraagt overduidelijk het begrip auteurschap, door enerzijds zoals Eric Gottesman zo lang met je onderwerp op te trekken en samen te fotograferen dat niet meer duidelijk is wie de foto maakte of juist zoals Simone Engelen niet de camera maar wel de regie compleet uit handen te geven.

foto: © Lucia Nimcova

Monica Haller zoekt samen met Riley en andere oorlogsveteranen naar een nieuwe representatie van oorlog, nu eens niet gevoed door de gangbare perspectieven van politiek en media maar gezien vanuit participanten die er nog dagelijks de gevolgen van ondervinden.

In Do You Hear Me? zie je hoe die verschillende posities tussen maker en onderwerp leiden tot boeiende documentaires. Documentaire strategieën en fotografie vormen de basis van de getoonde verhalen. De grens met fictie is nooit ver weg door enscenering of andere vormen van (wederzijdse) regie.

Openingsprogramma 21 februari

Zaterdag 21 februari trappen we Do You Hear Me? af met fotograaf Julian Germain, beeldcollectief ED en makers Laia Abril, Lucia Nimcova en Simone Engelen.

Germain zal vertellen over de bijzondere – maar ook verschillende samenwerkingen met zijn onderwerpen. Van zijn relatie met Charlie Snelling in het kleurige huisje uit For Every Minute You Are Angry…’- Germain’s ‘tegengif voor het moderne leven’ – tot de straatjeugd uit Belo Horizonte in Brazilië, die in No Olho da Rua al twaalf jaar lang over hun leven vertellen door zelf de camera te hanteren.

Beeldcollectief ED presenteert de Octagon Manual, die samen met de Octagon website voorkwam uit een jaar lang Meekijken over de Schouder.. voor FOTODOK. Met input van Fred Ritchin, auteur van Bending the Frame, ontwikkelde zij een methode om op een nieuwe en veelzijdige manier naar documentairefotografie te kijken.

Zij geven een korte uitleg over hoe je hier mee aan de slag kunt gaan in je eigen praktijk én beeldgerichte/dichte leven. Vervolgens gaan zij in gesprek met Laia Abril, Simone Engelen en Lucia Nimcova aan de hand van acht begrippen die ED gebruikt als filters om naar documentaire praktijken te kijken, namelijk ‘beauty, collectivity, ethics, immediacy, presence, process, realness, use’.

Kom deze middag van 14-17 uur genieten van de fijne verhalenverteller Julian Germain en laat je inspireren door de zienswijze van ED en de fotografen uit Do You Hear Me?

Aanmelden en meer informatie is te vinden via www.fotodok.org.

Ingezonden mededeling
| 16-02-2015
Boeken algemeen