Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Expositie Wildlife Photographer of the Year

Vanaf 21 november 2014 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ te zien. De expositie is samengesteld uit de bekroonde foto’s van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition', een prestigieuze internationale fotografiewedstrijd, waaraan ‘s werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen.

In deze expositie wordt de rijke verscheidenheid van het leven op onze planeet gevierd, de schoonheid weerspiegeld maar ook de kwetsbaarheid benadrukt. Bij de eerste editie van de wedstrijd in 1965 ontving de organisatie 361 inzendingen. 50 jaar later, zijn dit er 42.000 uit 96 landen. De 100 foto’s van de jaarlijks terugkerende tentoonstelling zijn tot en met 8 maart 2015 in het Museon te zien.

foto: Winnaar Michael ‘Nick’ Nichols (VS)
De laatste grootse foto

Michael Nichols is verkozen tot ‘Wildlife Photographer of the Year’. Hij maakte zijn winnende foto van een troep leeuwen in Serengeti National Park, Tanzania. Carlos Pérez Naval is de ‘Young Wildlife Photographer of the Year’. Hij fotografeerde, in Teruel Spanje, een schorpioen die zich in de zon koesterde. Het Museon toont, parallel aan het Natural History Museum in Londen, deze foto’s inclusief alle genomineerde foto’s in verlichte showcases.

Er zijn dit jubileumjaar vier Nederlandse fotografen in de tentoonstelling te zien. Jasper Doest presteerde het onwaarschijnlijke: tijdens de afgelopen twee wedstrijdedities viel hij al in de prijzen; dit jaar werd hij finalist in de categorie Black and White met The elegant crowd, een schitterend beeld van een neergestreken zwerm jufferkraanvogels in India.

Met de fascinerende foto Touché, van een zwaardkolibrie, werd Jan van der Greef finalist in de categorie Birds. Paul Klaver won met het indrukwekkende Winter endings de TimeLapse categorie, nieuw in de tentoonstelling. Marsel van Oosten werd winnaar in de nieuwe categorie People’s Choice met Facebook update, een komische foto waarbij een Japanse makaak een net buitgemaakte Iphone bestudeert...

The Wildlife Photographer of the Year Competition heeft dit jaar voor de 50e ste maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt georganiseerd door BBC Wildlife Magazine en het Natural History Museum in Londen.

foto: Paul Klaver (Nederland / The Netherlands)
Winterdood

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Het fotowerk in Wildlife Photographer of the Year benadrukt de schoonheid van de aarde. De tentoonstelling zet aan tot nadenken over de verantwoordelijkheid van de mens zich in te spannen tot het behoud ervan.

De laatste grootse foto:
Nick wilde de essentie van leeuwen en hoe wij ze zien vastleggen. Behoedzaam stak hij zijn hoofd door een gat in het dak van zijn auto zodat hij de troep rustende leeuwen in beeld kreeg. Hij fotografeerde ze in infrarood, waarmee je volgens hem, ‘door het stof en de nevel heen snijdt, het licht transformeert en het moment een soort oergevoel, haast iets Bijbels geeft’.
Vijf vrouwtjes van de Vumbi-troep liggen hier te rusten met hun welpen nadat ze een van de twee mannetjes van de groep hebben weggejaagd. Leeuwen rusten soms wel 21 uur per dag, en dit is de ideale plek daarvoor – de heuvel is een geschikt uitkijkpunt om de omgeving in de gaten te houden.
Canon EOS 5D Mark III
24–70mm f2.8 lens
at 32mm
1/250 sec at f8
ISO 200
Serengeti National Park, Tanzania

Winterdood:
Op een wintermiddag ontdekte Paul het dode lichaam van een edelhert. ‘Om dit uitdovende leven vast te leggen,’ maakte hij een foto van het oog van het dier. Daarop besloot hij de camera ’s nachts te laten lopen en raakte zo geïnspireerd om nog meer timelapse opnames te maken. Het resultaat is een ontroerend eerbetoon aan het ritme in de natuur en toont beelden die anders onzichtbaar zouden blijven.
De Oostvaardersplassen vormen een natuurgebied dat in 1968 op de Noordzee is teruggewonnen. Dankzij een project gericht op de ontwikkeling van nieuwe wildernis herbergt het gebied inmiddels een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder arenden, watertrekvogels en 3.000 edelherten. Het gebied staat niet in verbinding met andere natuurgebieden en sommige dieren komen hier tijdens strenge, koude winters aan hun eind.
Canon EOS 5D Mark II
range of lenses
(14 to 100mm)
different interval and dissolve times (1 to 30 sec)
Raw files processed in After Effects
Sequence edited in Premiere Pro
Oostvaardersplassen, Nederland

Ingezonden mededeling
| 21-11-2014
Boeken algemeen