Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

John Stanmeyer wint World Press Photo 2013

De Amerikaanse National Geographic-fotograaf John Stanmeyer heeft dit jaar de World Press Photo-wedstrijd gewonnen.

Zijn ‘magische’ foto van Afrikaanse vluchtelingen in Djibouti die een goedkoop telefoonsignaal uit het buurland Somalië proberen op te vangen aan de kust was de beste foto van afgelopen jaar, volgens de jury. De foto stond afgelopen december in National Geographic Magazine.

foto: © John Stanmeyer, USA, VII for National Geographic
World Press Photo of the Year 2013

De winnaars zijn donderdagmiddag bekendgemaakt op het hoofdkantoor van de World Press Photo in Amsterdam. In totaal vielen zes National Geographic-fotografen in de prijzen.

“De foto is magisch”, zegt hoofdredacteur Chris Johns van National Geographic Magazine in een reactie, “en hij vertelt veel over het leven in de Hoorn van Afrika.” Volgens Johns is de foto van Stanmeyer er een van een niveau dat men zelfs bij National Geographic niet dagelijks ziet. “Dit beeld beneemt je gewoonweg de adem.”

Ook een Nederlandse fotograaf viel in de prijzen. Carla Kogelman won de eerste prijs in de categorie People - Observed Portraits Stories.

foto: © Quinn Rooney, Australia, Getty Images
3rd Prize Sports Action Stories

De Nederlands-Duitse National Geographic-fotograaf Julius Schrank won een eerste prijs in de categorie Dagelijks Leven met een foto van zingende militairen. Het beeld, gemaakt voor de Volkskrant, stond afgelopen oktober in het Magazine.

Een van de juryleden was de Amerikaanse nieuwsfotograaf David Guttenfelder, werkzaam voor AP en National Geographic. Hij erkent dat de winnende foto afwijkt van eerdere winnaars. "Meestal komt de winnaar uit een oorlogsgebied. Deze staat iets verder van het harde nieuws af. Maar het is zo'n belangrijk verhaal. Mensen, vluchtelingen, die op zoek zijn naar contact. Het is een hoopvol beeld.”

In totaal werden er voor de 57ste editie van de meest prestigieuze fotocompetitie ter wereld 98.671 foto’s ingezonden uit het recordaantal van 132 landen. Aan de hoofdprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De winnende foto’s worden vanaf 18 april tentoongesteld in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Later reist de expositie door naar meer dan honderd steden, verspreid over 45 landen.

World Press Photo, de grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd van de wereld, bestaat sinds 1955. De organisatie is gevestigd in Amsterdam. Daar krijgt op 24 april John Stanmeyer ook zijn onderscheiding.

Foto rechts: 27 April 2013, Adelaide, Australia Daniel Arnamnart of Australia competes in the men's 100-meter backstroke during day two of the Australian Swimming Championships on 27 April 2013 at SA Aquatic and Leisure Centre in Adelaide, Australia.

Meer informatie op www.worldpressphoto.com.

Redactie
| 15-02-2014
lifestyle